Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: STA: DZ sprejel zakon o varstvu osebnih podatkov

    Ljubljana, 15. decembra (STA) - DZ je danes s 50 glasovi za in osmimi proti sprejel zakon o varstvu osebnih podatkov, s katerim vlada prenaša evropsko splošno uredbo o varstvu podatkov v slovensko zakonodajo, pri tem pa ureja tudi nacionalne posebnosti varstva osebnih podatkov.

    Gre za enega najpomembnejših zakonov s področja varstva človekovih pravic, ki izhaja iz 38. člena ustave in varuje človekovo pravico do varstva osebnih podatkov ter poudarja zakonitost obdelav osebnih podatkov, je dejal državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Igor Šoltes.

    Prepovedana je uporaba osebnih podatkov v nasprotju z namenom njihovega zbiranja, določeno pa je tudi, da ima vsakdo možnost, da se seznani z zbranimi podatki, ki se nanašajo nanj, ter pravico do sodnega varstva ob njihovi uporabi, je pojasnil.

    V dopoldanski predstavitvi stališč poslanskih skupin so v SDS izrazili mnenje, da je v predlogu preveč prepisovanja iz uredbe, kar vidijo kot odvečno, saj se uredba uporablja neposredno. V NSi pa so navajali pripombe Združenja za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije, ki zahtevo po vodenju dnevnika obdelave ocenjuje kot nesorazmerno breme za slovenska podjetja.

    V koaliciji so bili po drugi strani predlogu naklonjeni. Splošna uredba o varstvu osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov po mnenju SD predstavlja temelj novega pravnega okvira EU na področju varstva osebnih podatkov in temelj za varstvo osebnih podatkov v 21. stoletju. V Svobodi pa so izrazili zadovoljstvo, da bo uredba končno prenesena v naš pravni red. Slovenija je namreč zato, ker tega še ni storila, že prejela opomin.

    DZ je sprejel nekaj dopolnil koalicije, ki so med drugim redakcijske narave, dopolnil SDS pa ni sprejel.


    Vir: Tax-Fin-Lex >>


    Fotogalerija





     

    Arhivi