Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Predsednik vlade pričakuje subvencionirano ceno elektrike za podjetja v višini okoli 200 evrov/MWh

    Na današnjem srečanju na GZS so si predsednik vlade in predstavniki gospodarskih organizacij – GZS, OZS, TZS, ZDS, ZDOPS, Združenje Manager, AmCham Slovenija, SBC – Klub slovenskih podjetnikov izmenjali informacije in stališča glede reševanja problematike visokih cen električne energije. Povod za srečanje je bil petkov poziv gospodarskih organizacij po novinarski konferenci za urgentni sestanek, saj, kot je dejal predsednik GZS Tibor Šimonka, so se slovenska podjetja znašla v težkem položaju, predvsem glede na to, da so posamezne države EU sprejemale različne rešitve, uvajale kapico ipd., s čimer so posledično naša podjetja zgubljala na konkurenčnosti.

    »Dialog je edina stvar, ki nas bo peljala v svetlo prihodnost,« je dejal predsednik GZS Tibor Šimonka, ko se je zahvalil predsedniku vlade, da se je udeležil današnjega srečanja. Dotaknil se je seje strateškega sveta GZS za energetski prehod prejšnji teden, kjer so gospodarstveniki opozorili, da so ponudbe za električno energijo bistveno višje, kot tedaj, ko je bila oblikovana formula pomoči in predstavljena gospodarskim organizacijam. Poudaril je, da slovensko gospodarstvo tekmuje na evropskem in globalnem trgu in tudi zaradi visokih cen energentov zgublja na konkurenčnosti. Sicer so cene električne energije v zadnjih dneh začele nekoliko padati, vendar ni mogoče predvideti, kakšne bodo razmere po praznikih. Zato je ponovno pozval predsednika vlade, da se z novo uredbo postavi zgornja meja koridorja. V takšnem primeru bi tudi zakon prinesel prave učinke.

    Predsednik vlade dr. Robert Golob je potrdil, da so cene električne energije začele padati. Možno je, da bodo jutri cene še nekoliko nižje, a z zaklepanjem ne bi čakal dalje kot dan ali dva. Kot dobro novico je označil, da se tudi Nemci odločajo za podoben sistem kot v Sloveniji ter zagotovil , da če se bo katera od držav EU odločila za drugačen, ugodnejši model in ga priglasila pri Evropski komisiji, bo temu sledila tudi slovenska vlada. Pojasnil je, da pričakuje cene za električno energijo (s subvencijo) za srednje velika podjetje nekje med 190 in 210 evrov na MWh, za energetsko intenzivna podjetja pa naj bi se cena s subvencijo gibala še nekoliko nižje, okoli 170 evrov na MWh. Dodal je, da vlada išče rešitev, kako zapadlost faktur za energijo in zapadlost subvencij časovno uskladiti, kar bo zagotovilo likvidnost podjetij, neodvisno od dobavitelja, pri katerem je energija zakupljena in časa zakupa. Računa, da bo rešitev znana januarja.

    Vesna Nahtigal, izvršna direktorica GZS, je ponovno izpostavila nujnost, da se predsednik vlade tudi osebno zavzame za priglasitev posebne pomoči za zmanjšano gospodarsko uspešnost po 67.a členu evropskega okvirja. Dr. Golob je potrdil, da se bo za to zavzel.


     Sporočilo za javnost GZS >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi