Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Napovedane spremembe Zakona o tujcih

    Ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanja Ajanović Hovnik je na novinarski konferenci ob začetku leta predstavila načrt dela Ministrstva za notranje zadeve v letu 2023. Med prednostnimi nalogami v letu 2023 je tudi prenova migracijske zakonodaje, v okviru katerih ministrstvo pripravlja spremembe Zakona o tujcih.

    Na GZS vseskozi opozarjamo na nujnost pohitritve in poenostavitve postopkov zaposlovanja tujcev. Dejstvo je, da v Sloveniji določenih delovnih mest ne moremo zapolnjevati z lastno delovno silo, zato potrebujemo delavce iz tujine tako nizko- kot tudi visokokvalificirane. Že lani poleti smo organizirali posvet in okroglo mizo glede problematike zaposlovanja tujih delavcev (povezava). Med zaključki smo tedaj navedli tudi predlog, da je treba narediti določene organizacijske, kot tudi zakonodajne spremembe. Med drugim smo predlagali, da se postopki digitalizirajo v največji možni meri, odpravi naj se teritorialna pristojnost pri obravnavi vlog oz. celo specializirani oddelki posebej za te postopke, omogoči naj se elektronski vpogled v vloge, vzpostavi odzivna enotna točka/klicni center za pomoč delodajalcem pri pripravi vlog in pripravi seznam prilog ter navodila za pripravo vloge. Predlagali smo tudi uvedbo poenostavljenega postopka vsaj za deficitarne poklice oz. »fast track« postopka za specifične poklice, poenostavitve pri oddaji prstnih odtisov in preverjanju potrdil o nekaznovanosti.

    Ker so bile predvsem upravne enote deležne kritik zaradi prepočasne obravnave vlog tujcev, so na ministrstvu pristopili k pripravi nekaterih nujnih sprememb, za katere zagotavljajo, da bodo pripomogle k hitrejši obravnavi tujcev. S tem naj bi se pospešilo reševanje prošenj za izdajo dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi prebivanja in v bistveni meri prispevalo k zmanjšanju zaostankov. Na GZS pozdravljamo dejstvo, da je MNZ pristopil k nujno potrebnim spremembam na tem področju. Vendar pa s konkretnim predlogom spremembe zakona na GZS še nismo seznanjeni, zato ga podrobneje ne moremo komentirati.

    Fotogalerija





     

    Arhivi