Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: FURS: Uveljavljanje vračila trošarine v primeru uničenja trošarinskih izdelkov v poplavah avgusta 2023

     Poplave 2023: Pogosta vprašanja in odgovori v zvezi z davčnimi vsebinami v povezavi s poplavami

    Za trošarinske izdelke, ki so bili že sproščeni v porabo (zanje je bila že plačan trošarina) in so bili uničeni v poplavah je možno uveljavljati vračilo trošarine.  

    Zakon o trošarinah (Uradni list RS, št. 47/2016, 58/2020, 92/2021, 192/2021 in 140/2022, v nadaljevanju: ZTro-1) v 6. in 7. točki prvega odstavka 19. člena določa, da ima pravico do vračila plačane trošarine:  

    • trgovec, ki je nabavil trošarinske izdelke po ceni z vključeno trošarino in jih umaknil s tržišča, ker so postali neužitni oziroma neuporabni in so bili uničeni pod nadzorom davčnega organa;
    • proizvajalec trošarinskih izdelkov izven režima odloga za proizvedene trošarinske izdelke na zalogi, za katere je plačal trošarino, vendar so postali neužitni oziroma neuporabni in so bili uničeni pod nadzorom davčnega organa.

    V obeh navedenih primerih je, poleg plačane trošarine in dejstva, da so trošarinski izdelki postali neužitni oziroma neuporabni, zahtevan pogoj uničenja teh izdelkov pod davčnim nadzorom. Glede na dane okoliščine (uničenje trošarinskih izdelkov v poplavah) je očitno, da uničenje pod davčnim nadzorom ni izvedljivo. Šteje se, da je pogoj, da so trošarinski izdelki uničeni pod nadzorom davčnega organa izpolnjen, če so poslovni prostori upravičenca, v katerih so se nahajali trošarinski izdelki, na poplavljenem območju oziroma gre za objekte, ki so bili poškodovani v naravni nesreči v času od 4. do 6. avgusta 2023.

    Količino trošarinskih izdelkov, za katere se zahteva vračilo trošarine zaradi uničenja, in je bila trošarina zanje že plačana, se dokazuje s stanjem zalog iz poslovnih knjig.

    Upravičenec lahko vloži zahtevek za vračilo trošarine kot mesečni zahtevek do zadnjega dne tekočega meseca za pretekli mesec, v katerem je nastal razlog za vračilo iz prvega odstavka 19. člena Zakona o trošarinah, ali kot letni zahtevek do 30. junija tekočega leta za preteklo leto, v katerem je nastal razlog za vračilo trošarine iz prvega odstavka tega člena. Kot razlog za vračilo trošarine se navede uničenje trošarinskih izdelkov v poplavah v času od 4. do 6. avgusta 2023.

    Pri izračunu zneska za vračilo trošarine se uporabita znesek in stopnja oziroma znesek trošarine, veljaven na dan, ko je bila trošarina obračunana, oziroma na dan nabave trošarinskih izdelkov, navedenem na računu, s katerim upravičenec dokazuje, da je trošarinske izdelke nabavil s plačano trošarino. Datum nabave oziroma obračuna trošarine se določi na podlagi poslovnih knjig upravičenca oziroma, v primeru obračuna trošarine, v uradnih evidencah davčnega organa.

    Vir: Finančna uprava RS >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi