Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: STA: Objavljen seznam sanacijskih poklicev za hitrejše zaposlovanje tujcev

    Ljubljana, 19. septembra (STA) - Minister za delo Luka Mesec je skladno z zakonom o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov izdal odredbo o poklicih in dejavnostih, v katerih bo za namen sanacije omogočeno hitrejše zaposlovanje tujcev. Veljati je začela v soboto. Med poklici so vozniki težkih tovornjakov, zidarji, tesarji, različni monterji.

    Kot so danes sporočili z Zavoda RS za zaposlovanje, so na seznamu poklicev, v katerih lahko delodajalci za sanacijo po poplavah zaposlujejo tuje delavce, poleg voznikov težkih tovornjakov in vlačilcev, zidarjev, tesarjev še monterji in serviserji vodovodnih, plinskih inštalacij in naprav, varilci, orodjarji, elektroinštalaterji, elektromehaniki, delavci za preprosta dela pri visokih in nizkih gradnjah, gradbinci (zaključnih del), betonerji.

    Prav tako so na seznamu mehaniki in serviserji kmetijskih, industrijskih in drugih strojev, izvajalci suhomontažne gradnje in štukaterji, upravljavci strojev za zemeljska dela, pripravljavci in monterji kovinskih konstrukcij, pleskarji, polagalci podov, krovci, izolaterji, monterji in serviserji klimatskih in hladilnih naprav, upravljavci žerjavov, dvigal ter upravljavci strojev za proizvodnjo cementnih, mineralnih in drugih izdelkov iz kamna.

    Tujci se lahko na podlagi interventnega zakona zaposlijo še kot delavci za preprosta gozdarska dela, gozdarji, kleparji, upravljavci premičnih kmetijskih in gozdarskih strojev, monterji in polagalci kablov, keramiki, monterji električnega omrežja, tehniki za gradbeništvo, geodezijo, čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah, kuharji, ročni pralci in likalci oblačil, tekstilij ter kuhinjski pomočniki.

    Na voljo so še zaposlitve v poklicih za zdravstveno in socialno oskrbo na domu.

    V teh poklicih, ki jih na trgu dela primanjkuje in so potrebni za odpravo posledic poplav in plazov, bo omogočen hitrejši začetek dela tujih delavcev, državljanov tretjih držav, ki za vstop in bivanje v Sloveniji ne potrebujejo vizuma.

    Zavod za zaposlovanje bo moral skladno z zakonom izdajo delovnih dovoljenj in soglasij k enotnim dovoljenjem za zaposlitev in delo tujih delavcev reševati prednostno, postopke bo moral zaključiti najpozneje v 10 dneh. Pri tem ne bo potrebna kontrola trga dela (ugotavljanje pogoja, da v evidenci brezposelnih ni ustrezne osebe). Tujci bodo tako lahko za delo poprijeli, še preden jim bo upravna enota izdala enotno dovoljenje za prebivanje in delo. Rok za to je namreč tri mesece.

    Odredba o določitvi poklicev in dejavnosti navaja tudi možnost, da sanacijska dela s svojimi napotenimi delavci za naročnike v Sloveniji izvajajo tuji delodajalci. V skladu z interventnim zakonom bo omogočen hitrejši začetek izvajanja takšnih storitev.

    Na ministrstvu za delo so za STA pred dnevi pojasnili, da največ vlog pričakujejo iz držav nekdanje Jugoslavije. Prav tako si delovno silo obetajo iz Ukrajine, Gruzije, Moldavije, a v manjšem obsegu.

    "O številu je težko govoriti, že sedaj pa zavod za zaposlovanje mesečno prejme med 4000 in 5000 vlog za izdajo soglasij ali dovoljenj po bilateralnih sporazumih o zaposlovanju. Precej tovrstnih vlog se bo sedaj skušalo vlagati na podlagi interventnega zakona, ki omogoča bistveno hitrejši začetek dela, ki bo možen že na podlagi izdanega soglasja ali dovoljenja Zavoda brez čakanja na odločitev upravne enote o izdaji enotnega dovoljenja," so pristavili.

    Ukrep sicer predvsem delodajalci zelo pozdravljajo, na drugi strani pa se porajajo tudi strahovi, da ga bodo podjetja zlorabljala. Minister Mesec je zato napovedal skrben nadzor. Za zlorabo tega ukrepa bo lahko sicer Inšpektorat RS za delo izrekel 30.000 evrov kazni.

    Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov, ki je podlaga za odredbo, je drugi popoplavni interventni zakon. V veljavo je stopil 2. septembra. Vlada zdaj pripravlja še sistemski zakon za obnovo.


    Vir: Tax-Fin-Lex >>


    Fotogalerija





     

    Arhivi