Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: ZZZS: Pravilnik o uveljavljanju izplačila nadomestila plače iz obveznega zdravstvenega zavarovanja na zahtevo delodajalca

    Dne 7. 10. 2023 je v veljavo stopil nov Pravilnik o uveljavljanju izplačila nadomestila plače iz obveznega zdravstvenega zavarovanja na zahtevo delodajalca (Uradni list RS 99/2023 z dne 22. 9. 2023; v nadaljevanju: pravilnik). Vsebina je v povezavi:
    https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2023-01-2767/pravilnik-o-uveljavljanju-izplacila-nadomestila-place-iz-obveznega-zdravstvenega-zavarovanja-na-zahtevo-delodajalca

    Z vsemi naštetimi spremembami predpisov na področju nadomestil ste bili sproti seznanjeni tako, da se že uporabljajo v praksi.

    Spremembe so namreč posledica usklajevanja s sprejetimi predpisi na področju nadomestil (Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-O), s katerim je bil uveden nov razlog za začasno zadržanost od dela s pravico do nadomestila plače – sobivanje, sprememba delovnih dni v koledarske dneve pri pravici do nadomestila zaradi nege ožjega družinskega člana; Zakonom o dopolnitvi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-R) in Zakonom o spremembah Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1C), s katerima je bilo podaljšano je obdobje izplačevanja nadomestila iz obveznega zdravstvenega zavarovanja zaradi bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom; Zakonom o spremembi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-S), s katerim je bila spremenjena ureditev najnižjega možnega izplačila nadomestila v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja (spodnji limit); Pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki so predvidela obvezno elektronsko vlaganja refundacijskih zahtevkov delodajalcev prek sistema SPOT). Poleg tega pa so bili sprejeti številni manjši popravki, s katerimi se besedilo pravilnika tudi notranje usklajuje.

    Opozarjamo na priloge pravilnika.

    Priloge so preštevilčene, tako da sledijo vrstnemu redu navajanja v besedilu novega pravilnika. Priloge so posodobljene skladno z veljavnimi spremembami zakonodaje in z zahtevki, ki so objavljeni na spletni strani ZZZS kot pripomočki in jih delodajalci uporabljajo pri kreiranju fizičnih zahtevkov za refundacijo in zahtev za neposredno izplačilo plače.

    Prejšnjo Prilogo 3 – Potrdilo delodajalca za primer darovanja krvi in Prilogo 7 – Potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela - hrbtna stran nadomešča nova Priloga 3 – Potrdilo delodajalca, ki se uporablja v primeru podaje zahtevka za refundacijo za primer darovanja krvi, za primer sobivanja kot tudi pri zahtevku za refundacijo zaradi drugih razlogov zadržanosti od dela (saj so potrebni vhodni podatki za vse primere enaki). Potrdilo delodajalca pa se uporabi le takrat, ko se v izjemnih primerih na ZZZS predloži fizični, papirni zahtevek za refundacijo (za zaposlene pri fizični osebi, po izbrisu poslovnega subjekta ali za delodajalce, ki niso vpisani v Poslovni register Slovenije).

    Priloga 6 – Preglednica po razlogih obravnave je posodobljena skladno z že prej navedenimi spremembami zakonodaje.

    Vir: Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije 

    Fotogalerija





     

    Arhivi