Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Delodajalci za izenačitev napotenih delavcev v zakonu o proračunih


    V predlogu zakona o izvrševanju proračunov za naslednji dve leti predlagamo uskladitev dohodninske lestvice, davčnih olajšav in skupnega dohodka z rastjo plač, prav tako pa izenačitev položaja javnih uslužbencev in zaposlenih v gospodarstvu, ki so bili napoteni na delo v tujino. Pripombe in predloge je pet reprezentativnih delodajalskih organizacij - Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije - v obliki amandmajev posredovalo v Državni zbor RS.

    Vlada RS je konec septembra v zakonodajni postopek vložila besedilo Predloga Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2024 in 2025, na katerega smo reprezentativne delodajalske organizacije posredovale svoje pripombe in predloge.

    Pri tem smo izpostavile, da je potrebna uskladitev dohodninske lestvice, davčnih olajšav in skupnega dohodka z rastjo plač. Po oceni predlagateljev zakona, ki so jo opravili na podlagi podatkov dohodninskih odmer za leto 2021, naj bi šlo za znesek okoli 125 mio evrov, za kolikor se naj ne bi povečal neto prejemek dohodninskih zavezancev ob isti višini bruto dohodkov. S takšnimi ukrepi, kot ga predvideva predlog zakona, bi se zmanjšala rast razpoložljivega dohodka prebivalstva. Delodajalske organizacije smo opozorile, da takšen pristop negativno vpliva na kupno moč in porabo gospodinjstev, kar bi vodilo v nižjo realno in nominalno rast BDP ter posledično v nižji prihodek proračuna RS iz naslova pobranega davka na dodano vrednost, trošarin in drugih dajatev. Opozarjamo, da je treba ravnovesje med načrtovanimi proračunskimi odhodki in prihodki ter uravnoteženost javnih financ zagotoviti na drugačen način, kot z odmiki od ustaljene sistemske ureditve usklajevanja skupnega dohodka, olajšav in lestvice za odmero dohodnine.

    Hkrati smo reprezentativne delodajalske organizacije ponovno pozvale, da se izenači položaj vseh napotenih delavcev - iz javnega kot zasebnega sektorja - tako v novem Zakonu o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1) kakor tudi v predlogu Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2024 in 2025 ter drugih sistemskih predpisih. Trenutni režim in predlog zakona o izvrševanju proračuna namreč ohranja sistem diskriminacije zaposlenih v gospodarstvu nasproti javnim uslužbencem, ki so napoteni na delo v tujino, pri obravnavi davčne obravnave in olajšav.

    Gospodarska zbornica Slovenije

    Trgovinska zbornica Slovenije

    Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije 

    Združenje delodajalcev Slovenije 

    Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije

    Vir: >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi