Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    AJPES: Četrtletno raziskovanje o poslovanju poslovnih subjektov

    Statistični urad Republike Slovenije (SURS), Banka Slovenije (BS) in AJPES od leta 2011 izvajaJo Četrtletno raziskovanje o poslovanju poslovnih subjektov (POSL-P/ČL), in sicer na elektronski način prek spletne aplikacije ČPPS.

    Poslovni subjekti poročajo podatke o zalogah, podatke iz poslovnega dela izkaza poslovnega izida, podatke o investicijah v osnovna sredstva in naložbene nepremičnine, druge podatke o poslovanju ter pri poročanju za zadnje četrtletje tudi letni dodatek.

    Zavezanci za poročanje

    Podatke za Četrtletno raziskovanje o poslovanju poslovnih subjektov morajo predložiti gospodarske družbe, zadruge in podružnice tujih podjetij z več kot 49 zaposlenimi in del poslovnih subjektov z 49 in manj zaposlenimi - te določi SURS z metodo vzorčenja.

    Spremembe pri poročanju podatkov za leto 2024

    Obveščamo vas, da so pri poročanju podatkov statističnega raziskovanja Četrtletno poslovanje poslovnih subjektov (POSL-P/ČL) za leto 2024 uvedene vsebinske spremembe, in sicer:

    v »Tabeli 3. Investicije v osnovna sredstva in naložbene nepremičnine« pri postavki »Zemljišča« (AOP 301) ni več možen vnos podatkov v stolpca 1 in 2 (nabava novih osnovnih sredstev), temveč se podatki vnašajo v stolpca 3 in 4 (nabava rabljenih osnovnih sredstev),

    ukine se dosedanja »Tabela 4. Drugi podatki«, dosedanja »Tabela 5. Letni dodatek« s tem postane »Tabela 4. Letni dodatek«,

    v novi »Tabeli 4. Letni dodatek« se glede na dosedanji vprašalnik ukinejo štiri spremenljivke (AOP 401, AOP 402, AOP 407 in AOP 412).

    Vsebinske spremembe so razvidne iz vprašalnika POSL-P/ČL za leto 2024 in navodil za izpolnjevanje v slovenskem in angleškem jeziku.

    Prosimo, da navedene spremembe upoštevate pri poročanju podatkov POSL-P/ČL prek spletne aplikacije ČPPS, in sicer prvič pri poročanju za prvo četrtletje 2024. Naknadno bo na spletni strani za razvijalce programske opreme objavljena tudi spremenjena vzorčna XML shema.

    Vir: AJPES >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi