Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    FURS: Plačevanje obveznega zdravstvenega prispevka z e-računom

    Finančna uprava omogoča hitro in enostavno plačevanje prispevkov za socialno varnost in drugih obveznih dajatev z e-računom. Ta način plačila uporablja že skoraj 7000 davčnih zavezancev. Z e-računom bo mogoče plačevati tudi obvezni zdravstveni prispevek.

    Eno plačilo za več dajatev

    Na podlagi izdanega e-računa, ki je davčnemu zavezancu poslan v spletno banko, se z enim plačilnim nalogom poravna več obveznih dajatev, ki zapadejo v plačilo isti dan in se sicer plačujejo na različne račune. Na primer samostojni podjetnik lahko na ta način enostavno in pregledno poravna šest obveznih dajatev, ki zapadejo v plačilo 20. v mesecu, med njimi tudi obvezni zdravstveni prispevek.

    Kako do e-računa za plačilo obveznih dajatev?

    Zavezanec pri svoji spletni banki odda prijavo na prejem e-računa, pri čemer se s prejeto prijavo na prejem e-računa šteje, da se zavezanec strinja s »Splošnimi pogoji plačevanja obveznih dajatev z e-računom«. To zavezanec stori le enkrat, saj prijava veljala do odjave ali do zaprtja računa. Če zavezanec že prejema e-račun za plačilo obveznih dajatev, nova prijava za plačilo obveznega zdravstvenega prispevka ni potrebna.

    Z e-računom se bo, skupaj s prispevki za socialno varnost, lahko plačal tudi že obvezni zdravstveni prispevek, ki zapade v plačilo 20. februarja 2024, če bo Finančna uprava na dan 15. februarja 2024 razpolagala z veljavno prijavo na prejem e-računa. Zavezancem, ki želijo plačati obvezni zdravstveni prispevek, ki zapade v plačilo 20. februarja 2024, z e-računom, zato svetujemo, da prijavo na prejem e-računa oddajo vsaj do 13. februarja 2024.   

    Več informacij je objavljenih na storitveni spletni strani Finančne uprave.


    Vir: FURS >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi