Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    STA: Ministrstvo za delo bo subvencijo za študentsko prehrano dvignilo na 4,02 evra

    Ljubljana, 16. februarja (STA) - Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se je na opozorila Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), da kljub napovedi lani niso dvignili subvencije za študentsko prehrano na najmanj 4,5 evra, za STA odzvalo s pojasnilom, da bodo subvencijo marca letos dvignili na 4,02 evra.

    Ministrstvo je STA odgovorilo, da bo subvencijo 1. marca uskladilo z rastjo življenjskih stroškov, in sicer v višini 4,2 odstotka. Trenutno subvencija znaša 3,86 evra, torej bo po dvigu znašala 4,02 evra.

    Socialni transferji in drugi prejemki se po navedbah ministrstva usklajujejo skladno z določbami zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v RS 1. marca z rastjo cen življenjskih potrebščin v preteklem letu po podatkih statističnega urada.

    Ministrstvo je sicer že lani februarja v predlogu novele zakona o subvencioniranju študentske prehrane predvidelo dvig subvencije s 3,5 evra na 4,6 evra, vendar je predlog v medresorskem usklajevanju prejel negativno mnenje ministrstva za finance z obrazložitvijo, da je dvig nesorazmeren glede na dvige subvencij januarja in marca, so za STA navedli na ministrstvu za delo.

    Dodali so, da si prizadevajo ponudbo študentske prehrane izboljšati v smeri dostopnosti in zdravje prehrane. Skladno s temi smernicami želijo z novim razpisom za izbiro ponudnikov subvencionirane prehrane za leti 2025 in 2026, ki bo objavljen prihodnje leto, v obstoječem sistemu pa želijo dodatno spodbujati in vključevati načine priprave hrane, ki zagotavljajo raznovrstne in zdrave obroke, na cenovno dostopen način.

    Takšen način priprave je lahko po oceni ministrstva dosežen v obratih, kot so menze. Odpraviti želijo tudi omejitev ponudnikov študentske prehrane zgolj na univerzitetna središča in spodbuditi zagotavljanje brezglutenskih obrokov tistim, ki se spopadajo s celiakijo. Predlagajo tudi manjše spremembe, ki bi spodbujale bolj zdrave načine prehranjevanja med študentkami in študenti, so navedli.

    Na ministrstvu so še spomnili, da so lani zaradi občutnega dviga cene surovin in energentov odločili tudi, da ponudniki lahko ponujajo obrok z maksimalno višino cene devet evrov. Pred tem je bila ta cena omejena pri sedmih evrih.

    Na ŠOS so v sporočilu za javnost po torkovi seji sveta navedli, da ministrstvo ni dvignilo subvencij za študentsko prehrano, kar bi povečalo dostop do prehrane, predvsem za študente s šibkejšim socialnim položajem. Študenti so se na seji zavzeli še za večji dostop do študentske prehrane, tako v manjših študijskih središčih, kot sta Nova Gorica in Novo mesto, kjer je ponudnikov malo, in v lokalnih okoljih, kjer ponudnikov subvencionirane študentske prehrane ni.

    Vir: Tax-Fin-Lex >>


    Fotogalerija





     

    Arhivi