Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    STA: Evropski poslanci potrdili uvedbo evropske digitalne identitete

    Strasbourg, 29. februarja (STA) - Evropski parlament je danes potrdil uredbo o uvedbi evropske denarnice za digitalno identiteto. Ta bo po navedbah parlamenta in Evropske komisije državljanom omogočala varno digitalno identifikacijo ter shranjevanje in upravljanje osebnih podatkov ter uradnih dokumentov v elektronski obliki.

    Po navedbah parlamenta, ki je uredbo sprejel s 335 glasovi za in 190 proti, gre za pomemben korak na poti k ciljem digitalnega desetletja 2030 v zvezi z digitalizacijo javnih storitev. Vsi državljani EU bodo imeli z evropsko digitalno identiteto možnost, da varno in ob zaščiti svojih osebnih podatkov dostopajo do javnih in zasebnih spletnih storitev, so zapisali v sporočilu za javnost.

    Poleg javnih storitev bodo morale denarnico za digitalno identiteto za prijavo v svoje spletne storitve sprejeti tudi velike spletne platforme, določene z aktom o digitalnih storitvah, in zasebne storitve, ki morajo po zakonu preverjati avtentičnost svojih uporabnikov.

    Poleg varnega shranjevanja digitalne identitete bo denarnica uporabnikom predvidoma omogočala tudi odpiranje bančnih računov, plačevanje in shranjevanje digitalnih dokumentov, kot so vozniško dovoljenje, zdravniški recept, poklicno potrdilo in podobno.

    Denarnica bo v celoti upoštevala uporabnikovo izbiro, ali bo delil osebne podatke ali ne. Ponujala bo najvišjo stopnjo varnosti, ki bo neodvisno potrjena po enakih standardih, ustrezni deli njene kode pa bodo objavljeni kot odprta koda, da se izključi vsaka možnost zlorabe, nezakonitega sledenja, izsleditve ali vladnega prestrezanja, so ob pripravi uredbe poudarili v Evropski komisiji.

    Članice EU bodo morale svojim državljanom denarnice za digitalno identiteto zagotoviti 24 mesecev po sprejetju izvedbenih aktov, v katerih bodo določene tehnične specifikacije za denarnico za digitalno identiteto in tehnične specifikacije za certificiranje.

    Preden bo uredba dokončno postala del zakonodaje EU, jo mora potrditi še Svet EU.

    Vir: Tax-Fin-Lex >>


    Fotogalerija





     

    Arhivi