Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Evropska komisija: Komisija objavlja tretje poročilo o trgu EU za storitve obvezne revizije

    Evropska komisija je danes objavila svoje tretje poročilo o razvoju na trgu EU za storitve obvezne revizije za subjekte javnega interesa. 
    Poročilo, ki je bilo pripravljeno skupaj z Odborom evropskih organov za nadzor revizije (CEAOB), zajema leta 2019 do 2021. Temelji na podatkih, ki jih vsaka tri leta zbirajo nacionalni organi za nadzor revizije v EU.

    V obravnavanem obdobju se je število posameznih revizorjev in revizijskih podjetij v EU še zmanjšalo, revizijski trg pa je ostal visoko koncentriran. Poleg tega se sektorji revizije in zagotovil v prihodnjih letih soočajo s številnimi novimi izzivi, vključno s tehnološkim razvojem in novimi zakonodajnimi zahtevami, na primer v skladu z Direktivo o poročanju o trajnostnem razvoju podjetij (CSRD). Poročilo tudi ugotavlja, da so revizijska podjetja 67 % svojih prihodkov ustvarila z nerevizijskimi storitvami, kar kaže na stalno osredotočenost onkraj obveznih revizij.

    Da bi zaščitili neodvisnost revizorjev in kakovost revizije, je treba še naprej pozorno spremljati razvoj trga in dodatno okrepiti vlogo revizijskih komisij, nacionalnih organov za nadzor revizije in CEAOB, zaključuje poročilo.

    Za ozadje, veljavna pravila EU za storitve obvezne revizije so bila sprejeta aprila 2014. Njihov namen je izboljšati obvezne revizije v EU s krepitvijo neodvisnosti revizorjev in njihovega poklicnega skepticizma do vodstva revidirane družbe.

    Datoteke
    5. marec 2024
    Tretje poročilo o trgu EU za storitve obvezne revizije (872,33 KB - PDF)


    Vir: Evropska komisija >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi