Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    ZRSZ: Čez tri dni možna oddaja ponudb za usposabljanje brezposelnih na delovnem mestu

    Od četrtka, 14. marca, od 10. ure, lahko oddate ponudbo za usposabljanje brezposelnih na delovnem mestu. Povabilo je odprto do objave obvestila o razdelitvi razpoložljivih sredstev, najdlje do 31. marca 2025.

    Oddaja ponudbe bo možna le elektronsko na našem Portalu za delodajalce. Pred prvo uporabo portala se registrirate.

    Za usposabljanje brezposelnih na delovnem mestu je v obdobju 2024–2025 na voljo skupaj 11,67 milijona EUR. Sredstva zagotavljata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada Plus (ESS+) in Republika Slovenija (Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti) iz slovenskega proračuna.

    Predvidena je vključitev 3.684 brezposelnih iz vse Slovenije.
     

    Kaj vam omogoča?

    Javno povabilo Usposabljam.se vam omogoča, da spoznate in usposabljate kandidate v konkretni delovni situaciji (v skladu s programom usposabljanja, ki ga predlagate v ponudbi na javno povabilo). Tako lahko preverite njihova znanja, veščine in spretnosti v delovnem okolju, preden se odločite glede njihove zaposlitve. Za opravljeno usposabljanje vam povrnemo upravičene stroške. Udeležencem usposabljanja mesečno za pretekli mesec izplačamo dodatka za prevoz in za aktivnost. 
     

    Kdo se lahko prijavi?

    Ponudbo za izvajanje usposabljanja na delovnem mestu lahko oddate delodajalci, ki ste pravne ali fizične osebe, vsaj 12 mesecev vpisane v Poslovni register Slovenije, in izpolnjujete še vse druge pogoje za prijavo, opredeljene v javnem povabilu (6. poglavje).
     

    Kdo se lahko vključi?

    Javno povabilo vsebuje programa Usposabljanje na delovnem mestu UDM+ in Usposabljamo lokalno. 

    V program UDM+ vključujemo brezposelne, ki so prijavljeni v naši evidenci in so dolgotrajno brezposelni (prijavljeni v naši evidenci najmanj 12 mesecev), starejši od 50 let, nižje izobraženi (srednješolsko ali manj) ali brezposelni z visokim tveganjem za nastanek dolgotrajne brezposelnosti (prejemniki denarne socialne pomoči pri centru za socialno delo, invalidi ali Romi).

    V program Usposabljamo lokalno vključujemo brezposelne, ki so prijavljeni v naši evidenci najmanj 3 mesece.

    V usposabljanje ne morete vključiti brezposelne osebe, ki je bila v zadnjih 12 mesecih pred oddajo ponudbe pri vas zaposlena s sklenjeno pogodbo o zaposlitvi ali vključena v usposabljanje na delovnem mestu ali v delovni preizkus.
     

    Kako poteka?

    Usposabljanje mora potekati na območju Slovenije in traja praviloma 3 mesece. Izjemoma lahko traja 4 mesece, kadar poteka na področju deficitarnih poklicev, opredeljenih po naših območnih službah v javnem povabilu (1. poglavje). Delodajalci ste dolžni vsakemu udeležencu zagotoviti mentorja, delovno opremo in primeren prostor.

    Mentorstvo mora biti opravljeno kakovostno in v predpisanem obsegu (najmanj 90 ur pri 3-mesečnem usposabljanju ali najmanj 120 ur pri 4-mesečnem usposabljanju za deficitarne poklice). Udeleženec se usposablja praviloma polni delovni čas, največ 5 dni v tednu. 

    Usposabljanje na delovnem mestu poteka brez sklenjenega delovnega razmerja. Udeležence morate za vsak koledarski mesec, v katerem poteka usposabljanje, zavarovati za invalidnost in smrt, ki je posledica poškodbe pri delu. 
     

    Kaj vam povrnemo?

    Na podlagi predloženih dokazil vam povrnemo standardni strošek izvedbe usposabljanja ali pa samo dejanski strošek predhodnega zdravniškega pregleda. Standardni strošek izvedbe usposabljanja za udeleženca znaša 955 EUR za 3-mesečno uposabljanje ali 1.230 EUR za 4-mesečno usposabljanje za deficitarne poklice. 

    Do povrnitve dejanskega stroška predhodnega zdravniškega pregleda, ki ste ga plačali, ste upravičeni, četudi se predvideno usposabljanje ni moglo izvesti zaradi negativne ocene zdravniškega pregleda ali se oseba kljub opravljenemu zdravniškemu pregledu ni vključila v usposabljanje. Delodajalcem iz posebej opredeljenih sektorjev SKIS v skladu z javnim povabilom kot upravičeni strošek praviloma povrnemo le dejanski strošek predhodnega zdravniškega pregleda udeleženca.

    Vir: ZRSZ >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi