Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    SVZ: Zaživel nov Pravno-informacijski sistem Republike Slovenije (PISRS)

    26. marca 2024 je na spletnem naslovu pisrs.si zaživel nov Pravno-informacijski sistem Republike Slovenije (PISRS), ki omogoča prost dostop do ažurnih podatkov o pravnem redu Republike Slovenije in Evropske unije.

    V primerjavi s prejšnjim PISRS gre za konceptualno, strukturno in tehnološko povsem nov informacijski sistem, ki je nameščen na državnem računalniškem oblaku in povezan s številnimi zunanjimi registri, zbirkami in evidencami. Obogaten je z mnogimi novimi funkcionalnostmi, ki izboljšujejo uporabniško izkušnjo in omogočajo lažje iskanje in prebiranje vsebin (npr. primerjalnik besedil, vizualizacija prikaza povezav med predpisi in drugimi akti, dinamičen napredni iskalnik, možnost osebnih nastavitev, možnost oddaje komentarjev k veljavnim predpisom, ki so odprti za komentiranje, ipd.). Na voljo je tudi programski aplikativni vmesnik (API), ki omogoča pridobivanje in ponovno uporabo najbolj iskanih podatkov in besedil.

    Vzpostavitev novega PISRS je bil kompleksen in zahteven projekt, saj je bilo za njegovo delovanje v predvideni vsebini in obliki treba najprej razviti nove zaledne sisteme in modele integracije z različnimi viri. Med najpomembnejšimi zalednimi sistemi je povsem novo Modularno ogrodje za pripravo elektronskih dokumentov (MOPED-DOCS), ki je zamenjalo več kot tri desetletja star informacijski sistem za vodenje podatkov o predpisih Republike Slovenije in Evropske unije ter drugih informacij, povezanih z normodajno dejavnostjo. Ta sistem po novem vključuje tudi v celoti digitalizirano zbirko neuradnih prečiščenih besedil, digitaliziran pa je bil tudi proces njihove priprave, kar omogoča hitrejši, preglednejši in enostavnejši delovni proces ter opremljanje teh besedil z naveznimi informacijami na določbo predpisa natančno.

    V Službi vlade za zakonodajo se bomo še naprej trudili zagotavljati zanesljive in ažurne informacije o slovenskem pravnem redu, ponujati kakovostne storitve za njihovo lažje iskanje, spremljanje in uporabo ter nadgrajevati PISRS z vključevanjem novih virov in vsebin.

    https://pisrs.si/


    Vir: Služba Vlade RS za zakonodajo >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi