Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: FURS: Novi REK obrazec 1. septembra 2022

    Finančna uprava je v lanskem letu začela s prenovo REK obrazcev, po kateri bo ukinjeno več obstoječih REK obrazcev (REK-1, REK-1a, REK-2 in PNiPD) in obrazec ZAP/M ter bo uveden enoten REK-O obrazec. Poenostavitve bodo uvedene tudi na področju predlaganja popravkov REK obrazcev in predlaganja obrazcev na podlagi samoprijave. Predvideni rok uveljavitve novega REK obrazca se iz 1. aprila 2022 prestavlja na 1. september 2022.

    Arhiv: AJPES: Izteka se rok za vpis e-naslova gospodarskih družb v Poslovni register Slovenije

    Na podlagi zadnje spremembe Zakona o gospodarskih družbah (novela ZGD-1K, objavljena v Uradnem listu RS, št. 18/2021, dne 9.2.2021) morajo družbe v predlogu za vpis ustanovitve navesti tudi elektronski naslov družbe, ki se vpiše v Poslovni register Slovenije. Obstoječe družbe pa morajo elektronski naslov v register vpisati v roku enega leta od uveljavitve zakona, to je do 24.2.2022.

    Arhiv: FURS, MF, MGRT: Novosti glede izročanja računov končnim potrošnikom

    Obveznost izdajanja računov in davčnega potrjevanja računov – nov deseti odstavek 81. člena ter končna določba 48. člena glede 17. člena ZDavPR. Določa se sprememba glede izročitve računa v papirni obliki končnemu potrošniku.

    Arhiv: Varni na internetu: Neobičajni telefonski klici iz tujine

    Če prejmete neobičajen telefonski klic iz neznane tuje številke, je možno, da gre za prevaro, ki jo uvrščamo v kategorijo lažnih klicev tehnične pomoči. Namen prevare je finančno oškodovanje, lahko pa vam tudi ukradejo identiteto. Take klice je najbolje ignorirati.

    Arhiv: Anketa GZS: Bikovska rast cen energentov hromi gospodarstvo. Vlada naj ukrepa v najkrajšem času!

    Stroški za energijo so v letu 2021 glede na 2020 podjetjem porasli za blizu 18 odstotkov. Ocenjeni stroški za energijo v letu 2022 pa naj bi za skoraj 128 odstotkov presegli stroške energije v letu 2021. 12 odstotkov podjetij kot ukrep za obvladovanje povišanih strokov energentov navaja zaustavitev proizvodnje. Skoraj polovica podjetij opozarja, da je njihov dolgoročni obstoj ogrožen. To je pokazala anketa, ki jo je izvedla Gospodarska zbornica Slovenije med gospodarskimi subjekti. Na anketo je odgovorilo 148 podjetij, glede na njihovo skupno porabo energije pa ocenjujemo, da gre za reprezentativni vzorec.

    Arhiv: Sporočilo za medije: Zbornica računovodskih servisov ponovno opozarja na nujnost podaljšanja roka za predložitev letnih poročil in davčnih obračunov za leto 2021

    Ljubljana, 19. januar 2022 – GZS-Zbornica računovodskih servisov (ZRS), ki združuje 500 podjetij, ki se ukvarjajo z računovodsko dejavnostjo, je danes ponovno na Ministrstvo za finance (MF) in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) naslovila poziv za podaljšanje roka za predložitev davčnih obračunov in letnih poročil za leto 2021. Zaposleni v računovodskih servisih opozarjajo na velike stiske glede trenutne situacije.

    Arhiv: STA: GZS za državno sofinanciranje nakupa hitrih testov za vse delavce

    Ljubljana, 18. januarja (STA) - GZS vladi predlaga, naj se pomoč za nakup hitrih antigenskih testov za samotestiranje razširi na vse osebe, ki opravljajo delo pri delodajalcu ali samostojno opravljajo dejavnost. Zaradi porasta števila okužb namreč podjetja za ohranjanje delovnega procesa uvajajo preventivna samotestiranja vseh zaposlenih, tudi cepljenih in prebolevnikov.

    Arhiv: GZS: Zadnje spremembe pri karantenah gospodarstvo spravljajo v neenakopraven položaj

    »Gospodarstvo sicer pozdravlja spremembe, ki od jutri veljajo glede karanten v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, sociali in zdravstvu. Vendar pa enako pričakujemo tudi za vse dejavnosti v gospodarstvu. Dejstvo je, da se vedno več podjetij sooča z rastočim deležem odsotnih zaposlenih zaradi karanten in izolacij,« opozarja generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti. Ob tem je izrazil razočaranje, da kljub napovedim glede skrajšanja karanten do tega za enkrat ni prišlo. Številna podjetja namreč sporočajo, da se približujejo stopnji, ko bodo morala določene delovne procese verjetno celo zaustaviti. Gospodarska zbornica Slovenije zato v imenu svojih članov ponovno poziva strokovnjake in vlado, da po vzoru številnih drugih držav proučijo možnost za skrajšanje tako izolacij kot karanten na pet dni pod pogojem negativnega testa. Hkrati pa pričakuje razširitev izjem od karanten na vse gospodarske dejavnosti.

    Arhiv: STA: Od srede dodatne izjeme pri odrejanju karanten na domu (dopolnjeno)

    Ljubljana, 17. januarja (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji sprejela spremembe pravil pri odrejanju karantene na domu ob visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom. Spremembe uvajajo dodatne izjeme od karantene v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu ob posebnih pogojih, je po seji pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar. Spremembe bodo veljale od srede.

    Arhivi