Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Članek ZRS: Prihodnost računovodskega poklica

    Izvajalci računovodskih storitev se v zadnjih letih srečujemo s številnimi izzivi. Razmere na trgu so nepredvidljive, zakonodaja se nenehno spreminja, pričakovanja naročnikov so vse večja, prilagajati pa se moramo tudi spremembam, ki jih računovodskemu poklicu prinaša digitalizacija. Povečana količina dela v času epidemije koronavirusa je že tako utrujene zaposlene še dodatno izčrpala, kakovosten kader s strokovnim znanjem in izkušnjami, ki bi jih lahko razbremenil, pa je težko najti.

    Arhiv: FURS: Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost

    Objavljene spremembe Pravilnika o izvajanju ZDDV-1 začnejo veljati 10. februarja 2022.

    Arhiv: FURS: Pomoč, prejeta na podlagi interventnih ukrepov in njihova obravnava v davčnem obračunu za leto 2021

    Skladno z računovodskimi standardi vse pomoči, prejete na podlagi interventnih ukrepov, predstavljajo prihodke davčnega zavezanca, kar pomeni, da jih je potrebno vključiti v davčni obračun davka od dohodkov pravnih oseb (DDPO) in davčni obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DohDej) pod zaporedno št. 1 (Prihodki, ugotovljeni po pravilih o računovodenju).

    Arhiv: SPS: Slovenski podjetniški sklad ponovno objavlja Vavčer za digitalni marketing

    Namen vavčerja ostaja enak, podjetja želimo spodbuditi k uvajanju digitalnega marketinga za povečanje konkurenčnosti, dodane vrednosti in prihodkov. V praksi pa to pomeni, da gre za sofinanciranje do 60 % upravičenih stroškov za izdelavo novih spletnih strani, novih mobilnih aplikacij, lastnih spletnih trgovin ali lastnih rezervacijskih platform. Višina nepovratnih sredstev v okviru tega javnega poziva znaša od 500 EUR do 2.500 EUR za posamezno aktivnost oz. do največ 7.500 EUR na prijavitelja.

    Arhiv: FURS: Možnost testiranja REK-O obrazca

    V pomoč zavezancem pri prilagoditvi informacijskih sistemov smo na testnem portalu eDavki objavili REK-O obrazec za izplačilo plače (vrsta dohodka 1001) z vgrajenimi predvidenimi kontrolami in s tem omogočili testiranje te vrste dohodka.

    Arhiv: STA: DS zavrnil veto na noveli zakonov, ki skrajšujeta kritje bolniške odsotnosti s strani delodajalca

    Ljubljana, 02. februarja (STA) - DS je danes z 22 glasovi proti zavrnil veto na noveli zakonov o delovnih razmerjih ter o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Veto je predlagala komisija DS za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, ki je med drugim izpostavila dodatno obremenitev zdravstvene blagajne.

    Arhiv: FURS: Označevanje kopij papirnatih računov, ki jih po novem ob izdaji ni več treba izročiti končnemu potrošniku

    Nov deseti odstavek 81. člena Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) določa, da davčnemu zavezancu za opravljeno dobavo blaga ali storitev ni več treba izročiti računa v papirni obliki končnemu potrošniku, razen če končni potrošnik to zahteva. V skladu s petim odstavkom 6. člena Zakona o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) mora zavezanec, v primeru ko kupec od njega zahteva izdajo kopije računa, izdati kopijo, ki je enaka originalu, z oznako »KOPIJA« in zaporedno številko kopije računa.

    Arhivi