Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Bonitetne ocene slovenskih podjetij po modelu AJPES S.BON

    Vsem članom Zbornice računovodskih servisov

    Spoštovani!

    Obveščamo vas, da je AJPES v okviru svoje tržne dejavnosti ponudil novo storitev – bonitetne ocene slovenskih podjetij po modelu AJPES S.BON. Bonitetne ocene so določene skladno s pravili Basel II in jih bodo poslovne banke lahko uporabljale pri izračunu kapitalskih zahtev za kreditna tveganja. Vsem drugim poslovnim subjektom pa bodo bonitetne ocene najboljša podlaga za presojo zmožnosti poravnavanja obveznosti pri izbranih podjetjih oz. svojih poslovnih partnerjih. V zaostrenih razmerah finančne in gospodarske krize je preverjanje bonitete poslovnih partnerjev še posebej pomembno za uspešno poslovanje.

    Podrobnejše vsebinske informacije o metodologiji določanja bonitetnih ocen in modelu AJPES S.BON ter opise bonitetnih ocen lahko najdete na spletnem portalu AJPES na naslovu: www.ajpes.si/sBonOpis.

    Do novih bonitetnih informacij, izdelanih z modelom AJPES S.BON, je mogoče dostopati tudi preko interneta, z uporabo spletne bonitetne informacije eS.BON. Spletna bonitetna informacija eS.BON je informacija o boniteti poslovanja poljubno izbranega slovenskega podjetja. Informacija vsebuje bonitetno oceno SB, ki je določena z modelom AJPES S.BON. Bonitetna ocena kaže na zmožnost podjetja za poravnavo svojih obveznosti v obdobju 12 mesecev po datumu izdelave računovodskih izkazov. Spletna bonitetna informacija eS.BON vključuje tudi podatke o kratkoročni plačilni disciplini podjetja in druge pomembne informacije o podjetju in njegovem poslovanju. Več o vsebini bonitetne informacije eS.BON in dodatne informacije je mogoče najti na spletnem portalu AJPES na naslovu:
    http://www.ajpes.si/Bonitetne_storitve/Bonitete/Predstavitev/eS.BON?id=1098

    Na voljo so vam novi finančni podatki vseh slovenskih podjetij iz računovodskih izkazov za leto 2008, z bonitetnimi ocenami, ki odražajo verjetnost nastopa dogodka neplačila v poslovnem letu 2009.

    Bonitetno spletno informacijo eS.BON lahko naročite tudi kot paketno storitev. V tem primeru se cena določi glede na število enot bonitetnih informacij v izbranem paketu, s popusti. Za dodatne informacije pišite na elektronski naslov bonitete@ajpes.si ali pokličite naše sodelavce:

    Ime in priimek

    Telefonska številka

    Majda Koritnik

    01 / 583-33-08

    Tatjana Kovač

    01 / 583-33-78

    Andreja Kelhar Horvat

    02 / 235-25-06

    Petra Verderber

    01 / 477-41-03

    Vanda Zlatarev

    01 / 477-41-40

    Podrobnejše informacije o ostalih bonitetnih informacijah z vključenimi ocenami po modelu AJPES S.BON najdete na spletnem portalu AJPES na naslovu: www.ajpes.si/sBonOpis.

    Lep pozdrav,

    mag. Romana Logar l. r.,
    direktorica

     

    Metodologiji določanja bonitetnih ocen

    Določitev bonitetnih ocen slovenskim podjetjem z modelom AJPES S.BON temelji na analizi računovodskih izkazov in nastopov dogodka neplačila za celotno populacijo slovenskih podjetij v daljšem časovnem obdobju. Dogodek neplačila je opredeljen kot nastop vsaj enega izmed naslednjih dogodkov: blokada transakcijskega računa 30 dni neprekinjeno oziroma blokada transakcijskega računa 60 dni s prekinitvami v posameznem letu, začetek postopka stečaja, prisilne poravnave, likvidacije ali prisilne likvidacije.

    Bonitetne ocene so določene skladno s pravili Basel II in jih bodo poslovne banke lahko uporabljale pri izračunu kapitalskih zahtev za kreditna tveganja (IRB pristop), ko bo AJPES (po potrebnem predpisanem preizkusu v praksi) za njihovo uporabo pridobil priznanje Banke Slovenije. Na podlagi računovodskih izkazov so analizirani posamezni dejavniki tveganja za nastop dogodka neplačila (donosnost, likvidnost, zadolženost, aktivnost, velikost, produktivnost in rast poslovanja) in njihov prispevek k skupni verjetnosti nastopa dogodka neplačila. Z AJPES S.BON modelom je za vsako podjetje izračunana skupna verjetnost nastopa dogodka neplačila v obdobju 12 mesecev po datumu izdelave računovodskih izkazov podjetja. Vzorčno pogojene verjetnosti so kalibrirane ob upoštevanju značilnosti slovenskega gospodarstva skozi daljše časovno obdobje, ki vključuje celotni makroekonomski cikel. Vzorčno nepogojene oziroma kalibrirane verjetnosti neplačila so podlaga za določitev bonitetnih ocen z AJPES S.BON modelom. Rezultat so nepristranske bonitetne ocene za celotno populacijo slovenskih podjetij, ki bodo bankam in drugim finančnim organizacijam lahko služile za ocenitev kreditnega tveganja, povezanega z verjetnostjo nastopa dogodka neplačila za poljubno slovensko podjetje. Vsem drugim poslovnim subjektom pa bodo bonitetne ocene podlaga za presojo zmožnosti poravnavanja obveznosti pri izbranih podjetjih oz. svojih poslovnih partnerjih.

    AJPES S.BON model slovenska podjetja glede na kreditno tveganje razvrsti v 10 bonitetnih razredov s pripadajočimi bonitetnimi ocenami od SB1 do SB10. Bonitetne ocene so definirane z razponom verjetnosti, da bo pri konkretnem podjetju prišlo do nastopa vsaj enega od vrst dogodkov neplačila v obdobju 12 mesecev po datumu računovodskih izkazov, ki so bili podlaga za določitev bonitetne ocene. Prvih 9 bonitetnih ocen (od SB1 do SB9) predstavlja razrede plačnikov, zadnja 10. bonitetna ocena (SB10) pa razred neplačnikov. Verjetnost za nastop dogodka neplačila je najmanjša pri bonitetni oceni SB1 in z eksponentno funkcijo narašča s premikom proti bonitetni oceni SB10. Prvih 5 bonitetnih ocen (od SB1 do SB5) predstavlja investicijske bonitetne ocene, bonitetne ocene od SB6 do SB10 pa so špekulativne bonitetne ocene. Za podjetja, ki jim je pripisana špekulativna bonitetna ocena velja, da je prispevek posameznih faktorjev tveganja k skupni verjetnosti neplačila večji, kot to v povprečju velja za celotno populacijo slovenskih podjetij.

    Bonitetne ocene po modelu AJPES S.BON posreduje AJPES v različnih bonitetnih informacijah. Bonitetne informacije za leto 2009 vključujejo modelsko določene bonitetne ocene na podlagi letnih poročil za leti 2007 in 2008, vse spremembe modelskih ocen s pojasnili razlogov za spremembe, podatke o kratkoročni plačilni disciplini, finančne kazalnike o poslovanju posameznega podjetja v zadnjih letih in v primerjavi z njegovim mestom v dejavnosti ter podatke o prejemkih in izdatkih na transakcijskih računih v tekočem obdobju leta 2009. Bonitetna ocena za leto 2009 kaže na zmožnost posameznega podjetja za poravnavo njegovih obveznosti v obdobju 12 mesecev po datumu izdelave zadnjih računovodskih izkazov.

    Fotogalerija





     

    Arhivi