Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  Arhiv: Kako strokovno podkovan je vaš računovodja?

  Vašemu podjetju gre odlično. Dobili ste nekaj dobrih poslov doma in v tujini, podpisali nekaj dolgoročnih pogodb o sodelovanju, zaposlili tri nove ljudi in zbrali pogum za investicijo v nove stroje. Kar naenkrat pa kot strela z jasnega - obisk finančnega inšpektorja. Ta vam izda visoko kazen za vrsto prekrškov, ki so posledica strokovnih napak računovodskega servisa.

  Posebnost računovodskih napak je, da jih praviloma ne opazimo, dokler nas pri tem ne prehitijo drugi, na primer Finančna uprava Republike Slovenije. Računovodski servis vendar najamemo zato, da nas razbremeni skrbi za ta del poslovanja. Zaupamo mu, da dela vse po predpisih in v korist podjetja, mi pa se medtem lahko posvetimo opravljanju dejavnosti in razvoju.

  Prvi korak k tovrstnim neljubim dogodkom se navadno začne pri izbiri računovodskega servisa. Kljub znanju, izkušnjam in zanesljivosti, ki jih ponujajo različni izvajalci računovodskih storitev, je cena še vedno odločilnega pomena. Nižja ko je, hitreje nas prepriča. A nizke cene si navadno lahko privoščijo ponudniki, ki manj vlagajo v znanje zaposlenih. To pa je ključnega pomena, če ne iščete zgolj storitev urejanja poslovne dokumentacije, ampak od računovodje pričakujete tudi nasvete in smernice za uspešnejše poslovanje.

  Vedeti morate, da v Sloveniji ni predpisanih pogojev za ustanovitev računovodskega servisa. Ustanovi ga lahko kdorkoli, tudi brez primerne izobrazbe in usposobljenosti. Zato se morate pri iskanju ponudnika sami pozanimati, kako strokovno podkovan je. Pripravite si seznam vprašanj. Če za vašo stroko veljajo kakšne posebnosti, preverite, ali je ponudnik z njimi seznanjen.

  Da bi zagotovili visok standard računovodskih storitev in vam pomagali pri iskanju zanesljivih izvajalcev, tudi pri Zbornici računovodskih servisov vodimo evidence o naših članih, ki delujejo v skladu s poklicnimi standardi in redno skrbijo za višjo raven znanja svojih zaposlenih:

  Hkrati pa si še vedno prizadevamo za zakonsko ureditev računovodske dejavnosti, ki bi zaščitila predvsem uporabnike računovodskih storitev.

  Fotogalerija

   

  Arhivi