Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Kaj nam prinaša leto 2019?


    Prihodnost je sicer nehvaležno napovedovati, se je pa nanjo dobro pripraviti. To velja tudi za izvajalce računovodskih storitev, ki nismo imuni na čas velikih sprememb in hitrega tehnološkega napredka. Z napredkom digitalizacije smo postali pomembnejši poslovni partnerji naših strank, naše storitve pa vedno bolj svetovalske narave. V tem duhu se bo nadaljevalo tudi leto 2019, ki bo prineslo še številne druge izzive.

    Podatki v oblakih

    Računalništvo v oblakih ni nič novega. V vsakdanjem življenju uporabljamo mobilne aplikacije, ki so doma v oblakih, iz njih poganjamo operacijske sisteme na naših računalnikih in vanje spravljamo fotografije, filme in druge osebne digitalne dokumente. Shranjevanje podatkov v oblake ima mnoge prednosti tudi za izvajalce in uporabnike računovodskih storitev. Prva med njimi je vsekakor varnost, saj mnogi ponudniki tovrstnih storitev veliko bolje od povprečnega uporabnika računalnika ščitijo svoje digitalne posesti pred vlomilci. Druga prednost je obstojnost podatkov tudi v primeru okvare naprav. Če pred seboj zagledate črn ekran, računalnik pa se nikakor noče zagnati, vaši podatki in podatki strank niso izgubljeni. Samo drug računalnik potrebujete in že lahko delate naprej. Tretja, a ne zadnja prednost, pa je dostopnost podatkov, kar je še posebej pomembno v sodobnem poslovnem okolju, ko se je treba hitro odzivati na spremembe. Stranke imajo iz oblaka namreč hitro pregled nad stanjem svojih poslovnih knjig, saj ga lahko kadarkoli preverijo celo na svojih mobilnih napravah. 

    Avtomatizacija knjigovodstva

    Napredna programska oprema podjetjem že sedaj omogoča avtomatizirano izvajanje nekaterih rutinskih knjigovodskih opravil, ki so jih prej zanje opravljali računovodski servisi. Tudi izvajalci računovodskih storitev, ki takšno opremo uporabljajo pri svojem delu, svoje zaposlene lažje prerazporejajo na druge naloge, kot so spremljanje poslovanja in strokovno svetovanje strankam. Po nekaterih statistikah naj bi avtomatizacija posameznim računovodjem trenutno prihranila vsaj eno uro dela dnevno, a s tem precej povečala njihovo učinkovitost na drugih področjih. Izziv, ki ga razvoj takšnih tehnologij prinaša, je seveda vpliv na ceno knjigovodskih storitev, pa tudi dostopnost takšne programske opreme. To pomeni, da si 'hišno' računovodstvo sedaj lažje privoščijo tudi manjša podjetja, ki bodo pri računovodskih servisih iskala naprednejše storitve.

    Večji poudarek na svetovalskih storitvah

    Kljub strahu, da bo avtomatizacija računovodskih storitev nadomestila ljudi in zmanjšala potrebo po zaposlenih, trendi kažejo ravno nasprotno. Kot so spremenila pričakovanja strank, se spreminja tudi ponudba računovodskih servisov, ki vedno bolj prevzemajo vlogo poslovnih svetovalcev. Poznavanje zakonodaje, prilagodljivost specifičnim potrebam dejavnosti ter prepoznavanje pasti in priložnosti so lahko ključnega pomena za uspešnost podjetja. Kljub temu, da je umetna inteligenca sposobna procesirati ogromne količine podatkov, jo ljudje še vedno prehitevamo v interpretaciji, saj znamo upoštevati tudi zunanje okoliščine in možnost nepredvidljivih dogodkov. Zaposleni so tako postali glavna konkurenčna prednost ponudnikov računovodskih storitev, zato bo potrebno nenehno vlagati v dopolnjevanje njihovega znanja in izkušenj. 

    Fotogalerija





     

    Arhivi