Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  Arhiv: Predsednik Zbornice računovodskih servisov Aleksander Štefanac: Na spremembe v računovodstvu moramo gledati pozitivno

  Aleksander Štefanac je že dvanajst let prvo ime Zbornice računovodskih servisov, ki skrbi za ugled računovodske dejavnosti ter zastopa in ščiti interese svojih članov.

  Z njim smo se ob koncu leta pogovarjali o digitalizaciji, izzivih, uspehih, delovanju v Zbornici računovodskih servisov in njenih načrtih za prihodnje leto. 

  1. Kaj je po vašem mnenju letos najbolj zaznamovalo računovodsko stroko? S kakšnimi izzivi se je srečevala in kaj so bili najbolj občutni uspehi?
   Letošnje leto je minilo brez večjih zakonodajnih sprememb, ki bi jih morali vnesti v naše delovanje, kar pa seveda ne pomeni, da niso v pripravi. Računovodje smo se posvetili razvoju naših računovodskih servisov. Če pa bi moral izpostaviti en izziv, bi bila to implementacija standardov pri poslovnih najemih za srednja in velika podjetja. Kot uspeh pa bi izpostavil naš projekt finančna razkritja poslovanja (FRP), ki je tik pred uvedbo v programe v bankah.
  2. Kako bo digitalizacija, ki v računovodstvu predstavlja glavno razvojno usmeritev, v prihodnjih letih še bolj pripomogla računovodstvu? Kaj se bo spremenilo?
   Digitalizacija je razlog za drugačen razvoj računovodstva, za dodatna izobraževanja, ki so bila mogoče do sedaj postavljena na drugi tir. Ko govorimo o digitalizaciji v računovodstvu, govorimo o hitrejših informacijah, ki jih bodo računovodje podale strankam, o zmanjšanju števila napak, ki se dogajajo pri administraciji in podobno. Lažje bomo napovedali poslovanje naročnikov, ker bomo imeli več podatkov v krajšem času. Na splošno pa nam digitalizacija pomaga toliko, da se res lahko posvetimo še drugim vidikom našega dela. 
  3. Vemo, da so spremembe težke za vsako panogo, tudi za računovodstvo. Kakšen nasvet bi dali računovodjem, ki se soočajo s spremembami digitalizacije?
   Računovodje smo načeloma vajeni vsega hudega. Računovodstvo je staro več tisoč let in sega že v dobo Mezopotamije, zato se v vseh teh letih neprenehoma spreminja oziroma digitalizira. Če pogledamo 20 let nazaj, je bilo nepojemljivo, da bomo prišli do avtomatičnega branja in prenosa poročil neposredno do pooblaščenih institucij. Te spremembe so gotovo pozitivne in računovodje morajo nanje tako tudi gledati. V družbi se sicer pojavlja strah po zmanjšanju števila delovnih mest, vendar je zaenkrat ravno obratno. Digitalizacija odpira nova delovna mesta, nove naloge in nova področja delovanja računovodij. 
  4. V Zbornici računovodskih servisov vsako leto računovodje izobražujete na kongresu. Letošnji že 21. Kongres izvajalcev računovodskih storitev je nosil slogan Prave informacije ob pravem času. Kakšno sporočilo nosi ta slogan?
   Vir razvoja umetne inteligence so podatki, ti pa so močno povezani z digitalizacijo. Trenutno se računovodje ubadamo s številnimi nam dostopnimi podatki, med katerimi moramo izbirati tiste, ki koristijo nam in našim naročnikom. S sloganom smo hoteli povedati, da moramo pravočasno prepoznati prave informacije, jih izluščiti in na primeren način podati naročnikom. Na kongresu podamo okvir novih znanj, ki jih morajo udeleženci kongresa dodatno poglobiti na strokovnih seminarjih.
  5. Katere so prednosti včlanitve v Zbornico računovodskih servisov in kako pomagate svojim članom?
   Če se vrnem nazaj na naš slogan Prave informacije ob pravem času, ta lepo povzame eno od prednosti včlanitve v Zbornico računovodskih servisov. Naši člani dobijo informacije takoj, ko so dostopne. Dnevno jih obveščamo o spremembah zakonodaje in jim z različnimi ugodnostmi ponujamo tako strokovna izobraževanja kot tudi izobraževanja o mehkih veščinah (komuniciranje, organizacija, odnosi na delovnem mestu ipd.). Ponujamo jim orodja, ki jih dnevno potrebujejo pri svojem delu. Priskrbimo jim različne pravilnike in jim stojimo ob strani z nasveti. Poudariti moram, da imajo naši člani izjemno razvit čut za odgovornost in pripadnost. V ZRS sicer prvenstveno delamo za člane, vendar naša prizadevanja koristijo celotni računovodski dejavnosti. Na tem mestu bi rad pozval k včlanitvi v ZRS, saj v večjem številu in z več sredstvi lahko dosežemo boljše rezultate.
  6. Kakšni so načrti Zbornice računovodskih servisov v letu 2020?
   Eden izmed najpomembnejših načrtov je zaključiti projekt FRP. Nameravamo se lotiti tudi promocije zavarovanja poklicne odgovornosti za novo obdobje, ker nam 31. 12. 2019 poteče krovna 10-letna pogodba, s posredniško družbo pa smo že dosegli dogovor za novo pogodbo s približno enakimi pogoji. V naslednjem letu bosta pomembna projekta pravilnik o računovodstvu in hramba dokumentacije pri izvajalcih računovodskih storitev.
   Člane bomo pozvali k izpolnitvi e-ankete o doseženi stopnji digitalnih kompetenc in malce več delali na varnosti poslovanja. Računovodski servisi so vedno bolj povezani z ostalim svetom, zato morajo znati zavarovati svoje podatke. Načrti so veliki, po večletnih izkušnjah kot predsednik ZRS pa vem, da se bodo projekti v naslednjem letu odpirali še sproti v sodelovanju z našimi člani in upravnim odborom.

  Fotogalerija

   

  Arhivi