Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: #PKP3: najpogostejša vprašanja in odgovori

    V  Uradnem listu št. 80/2020 z dne 30.5.2020 je bil objavljen Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (ZIUOOPE), kot eden iz svežnja zakonov PKP3. Zakon je začel veljati  naslednji dan po objavi, upoštevaje dejstvo, da je ZIUZEOP s spremembami veljal do 31.5.2020, novi zakon de facto učinkuje v pravnem redu s 1.6.2020. Besedilo zakona je dostopno na povezavi: https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2020-01-1195/zakon-o-interventnih-ukrepih-za-omilitev-in-odpravo-posledic-epidemije-covid-19-ziuoope.

    Z dnem uveljavitve tega zakona po 84. členu prenehajo veljati 2., 3., 4., 5., 6. 7., 8., 9., 10. in 11. člen Zakona o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (Uradni list RS, št. 36/20, 49/20 – ZIUZEOP in 61/20 – ZIUZEOP-A).

    Odgovore  na vprašanja na Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (ZIUOOPE) so pripravile svetovalke v Pravni službi GZS:

    • Metka Penko Natlačen, namestnica direktorja
    • Urška Sojč, samostojna svetovalka
    • Cvetka Furlan, samostojna svetovalka
    • Lea Wildmann, pripravnica

    Odgovori so pripravljeni po posameznih vsebinskih sklopih.

    V posameznih primerih, ko odgovor na posamezno vprašanje ni jasen, smo vložili zaprosilo za pojasnilo zakonskega besedila na pristojno ministrstvo, zlasti na MDDSZ,  MF, FURS ali pojasnilo za izvajanje postopka sofinansiranja na Republiški zavod za zaposlovanje. Rubrika odgovorov bo s pridobljenimi odgovori dopolnjena, ko bo šlo za  pisne ali objavljene odgovore teh organov.

    Odgovori so bili pripravljeni dne 1.6.2020 na podlagi takrat znanih informacij in splošno veljavnih predpisov ter na podlagi najboljšega znanja in osebne presoje pripravljavcev. Odgovori so splošne, informativne in nazavezujoče narave ter ne predstavljajo pravnega nasveta za ravnanje subjektov v konkretnem primeru, niti uradne razlage zakona. Pravna služba GZS ne prevzema nobene odgovornosti za ravnanje posameznih uporabnikov na podlagi informativnih odgovorov. Ugotovitve, predstavljene v odgovorih, v nobenem primeru ne pomenijo meritorne odločitve v posamezni zadevi, ali da organ, ki je pristojen za presojo zadeve, ne bi mogel odločiti drugače.


    Vaša vprašanja in odgovori >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi