Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: GZS: Začasni okvir in koriščenje ukrepov

    V Pravni službi GZS prejemajo veliko število vprašanj, ki se nanašajo na Začasni okvir in koriščenje ukrepov, zato vam v nadaljevanju podajamo kratko pojasnilo v zvezi s tem:

    Pri pomočeh, ki se dodelijo v skladu s točko 3.1 Začasnega okvirja je ukrep omejen na maksimalno višino 800.000 EUR. Posamezen subjekt po tej točki (3.1) lahko prejme največ 800.000 EUR kot vsoto vseh pomoči po tej točki od 13. 3. 2020 naprej. Zgornja meja pomoči, kljub pritiskom nekaterih držav (tudi Slovenije), da se zaradi novih valov korone zviša, zaenkrat ni bil sprejet s strani EK.

    Največ pomoči po tem členu je bilo v povprečju dodeljeno v  prvem PKP1 paketu, kjer so se dodeljevale pomoči za nadomestilo plač (tudi povračilo nadomestila plače za čakanje na delo). Pri PKP 3-5 pa se pomoči z naslova čakanja na delo ne vštevajo več v kvoto 800.000 EUR, ampak se dodeljujejo v skladu s točko 3.10, kjer višina pomoči na podjetje ni omejena. Pri tej točki je pogoj, da država podjetju ne sme kriti več kot 80 % stroška dela.

    V PKP6 je obravnava povračila nadomestila plače za čakanje odvisna od višine povračila nadomestila:

    • povračilo nadomestila v višini 80 % ni omejeno s skupnim zneskom 800.000 EUR prejetih sredstev;
    • povračilo nadomestila v višini 100 % pa se izvaja skladno s točko 3.1 Sporočila Komisije Začasni okvir za ukrepe državnih pomoči v podpro gospodarstvu ob izbruhu COVID-19; pri tem je pomembno, da skupni znesek javnih sredstev, prejetih skladno s točko 3.1 Sporočila Komisije Začasni okvir, ni presegel 800.000 EUR na posamezno podjetje.

    Fotogalerija





     

    Arhivi