Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: STA: Delodajalcem v letu dni več kot pol milijarde evrov pomoči

    Ljubljana, 12. marca (STA) - V letu dni od izbruha novega koronavirusa je Zavod za zaposlovanje delodajalcem na podlagi interventne zakonodaje izplačal že skoraj 508 milijonov evrov različnih oblik pomoči. Ocenjujejo, da se je na ta račun ohranilo več kot 200.000 delovnih mest.

    Na podlagi doslej sprejete protikoronske zakonodaje zavod izvaja pet ukrepov za blažitev posledic epidemije covida-19, in sicer delodajalcem izplačuje povračila nadomestila plače za čas čakanja na delo, nadomestila plače zaradi odsotnosti z dela zaradi karantene oz. višje sile ter subvencije za skrajšanje polnega delovnega časa, brezposelnim pa začasno denarno nadomestilo in solidarnostni dodatek.

    Skupaj so doslej od marca lani prejeli več kot 235.000 vlog delodajalcev za približno tretjino delovno aktivnega prebivalstva, poleg tega pa še skoraj 15.000 vlog za ukrepe, namenjene brezposelnim.

    Delodajalcem so doslej izplačali že skoraj 508 milijonov evrov, so danes sporočili iz zavoda. Gre za 36.625 delodajalcev za 248.171 zaposlenih, od tega je bilo največ (60 odstotkov) izplačil za čakanje na delo, 10 odstotkov za skrajšani polni delovni čas in 30 odstotkov za karanteno.

    Samo januarja in februarja so prejeli več kot 61.000 vlog delodajalcev po interventni zakonodaji. Ob tem dodajajo, da vloge kljub velikemu številu rešujejo sproti. "Do zdaj smo rešili praktično vse vloge do sedmega protikoronskega zakona, intenzivno in sproti rešujemo vloge po osmem," so poudarili.

    Poleg tega so prejeli več kot 13.500 vlog za izplačilo začasnega denarnega nadomestila in 11.230 vlog brezposelnih za solidarnostni dodatek. Izplačil začasnega denarnega nadomestila so doslej izvedli že več, solidarnostni dodatek pa bodo izplačali predvidoma konec marca.

    Ob tem na zavodu opažajo, da se je v letu 2020 kljub epidemiji in slabšim gospodarskim razmeram, kar se kaže tudi v večjem številu brezposelnih in spremenjeni strukturi na trgu dela, zaradi zaposlitve iz njihove evidence odjavilo 14,5 odstotka oseb več kot leta 2019.

    V prvih dveh mesecih letos se je zaposlilo 11.268 brezposelnih, to je sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Predvsem pa je po navedbah zavoda spodbudno, da se je februarja zaposlilo 44,4 odstotka več brezposelnih kot januarja in 14,1 odstotka več kot pred letom, so zapisali.

    Po oceni zavoda je bilo na račun izvajanja interventne zakonodaje ohranjenih več kot 200.000 delovnih mest. Po zadnjih uradnih podatkih je bilo v Sloveniji februarja registriranih 88.051 brezposelnih, na dan 11. marec pa je bila ta številka po začasnih podatkih pri 85.159.

     

    Vir: Tax-Fin-Lex >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi