Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: STA: Pripravljajo se rešitve za podaljšanje moratorijev na posojila

    Ljubljana, 22. marca (STA) - Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo po besedah državne sekretarke Ajde Cuderman pripravlja rešitve za podaljšanje moratorijev na posojila. "V tem tednu se srečujemo z ministrstvom za finance in predsednikom vlade Janezom Janšo, da dorečemo zadnje podrobnosti," je dejala.

    "Sporočam, da približno mesec dni pripravljamo ta ukrep. Zavedamo se, da je treba moratorij podaljšati. Proces je malenkost daljši, tako da bo vlada verjetno izdala neka priporočila bankam, da začasno zadržijo kakršnekoli izterjave," je povedala v okviru današnje spletne razprave v organizaciji pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji na temo oblikovanja nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost.

    Po njenih besedah mora ministrstvo za finance z Evropskim bančnim organom (Eba) doreči spremembo smernic glede moratorijev in podaljšanje na ravni EU, Banka Slovenije mora s sklepom to potrditi, država pa zagotoviti zakonsko podlago bodisi v obliki devetega protikoronskega zakona ali interventnega zakona s strani ministrstva za gospodarstvo.

    "Področnosti bodo verjetno znane ta teden. Zavedamo se, da prejete pomoči v tem trenutku ne omogočajo normalnega odplačevanja kreditnih obveznosti, ker so pogosto izgube podjetij višje, kot so njihove trenutne obveznosti," je še dejala Cudermanova.

    Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Združenje bank Slovenije so sredi februarja na vlado naslovili pobudo za podaljšanje odloga plačila kreditnih obveznosti, vključno z lizingom, do konca letošnjega leta. S tem bi po njihovem ohranili dolgoročno zmožnost poslovanja podjetij in blažili stiske prebivalstva.

    V Banki Slovenije pa so takrat ocenili, da je ukrep dosegel svoj namen, saj na eni strani pomaga kreditojemalcem, katerih težave so omejene na čas krize, na drugi strani pa prispeva k ohranjanju relativno visoke kapitalske ustreznosti bank.

     

    Vir: Tax-Fin-Lex >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi