Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: STA: Evropska komisija s predlogom o obdavčitvi podjetij

    Bruselj, 18. maja (STA) - Evropska komisija je danes predstavila predlog za obdavčitev podjetij, s čimer želi vzpostaviti učinkovit in pravičen sistem obdavčitve podjetij v EU. V njem je predstavila dolgoročno in kratkoročno vizijo za podporo okrevanju Evrope po pandemiji covida-19 in zagotovitev ustreznih javnih prihodkov v prihodnjih letih.

    Kot so sporočili v Bruslju, je cilj dokumenta ustvariti pravično in stabilno poslovno okolje, ki lahko spodbudi trajnostno rast v EU, ustvarja nova delovna mesta in poveča evropsko strateško avtonomijo. Predlog po njihovih navedbah upošteva napredek, dosežen v razpravah o svetovni davčni reformi v okviru skupine G20 in Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

    Komisija je napovedala, da bo do leta 2023 predstavila nov okvir za obdavčitev podjetij v EU, ki bo zmanjšal upravno breme, odstranil davčne ovire in ustvaril podjetjem prijazno okolje na enotnem trgu. S pravilnikom o okviru za obdavčitev dohodkov namerava zagotoviti enotna pravila o davku od dohodkov pravnih oseb. Ta bo zmanjšal birokracijo, znižal stroške in omejil možnosti za izogibanje plačilu davka.

    Nov pravilnik bo po načrtih nadomestil predlog o skupni konsolidirani osnovi za davek od dohodkov pravnih oseb, ki je v obravnavi in ga namerava umakniti. Komisija želi opraviti širši razmislek o prihodnosti obdavčitve v EU, to bo prihodnje leto tudi glavna tema davčnega simpozija o davčni politiki do leta 2050.

    Komisija v predlogu naslavlja davčno agendo v prihodnjih dveh letih skupaj z ukrepi, ki spodbujajo produktivne naložbe in podjetništvo, ščitijo nacionalne prihodke ter podpirajo zeleni in digitalni prehod. Predlogi ukrepov zajemajo večjo davčno preglednost s tem, da bi velika podjetja v EU objavila dejanske davčne stopnje. Ukrepi bi naslavljali tudi težave skrivanja za slamnatimi družbami in izogibanju plačevanja davkov.

    Predlogi ukrepov gredo tudi v smeri podpore okrevanju z obravnavo davčnih spodbud za zadolževanje v sedanji obdavčitvi dohodkov pravnih oseb. Te obravnavajo dolžniško financiranje podjetij ugodneje kot lastniško financiranje. Cilj tega predloga je spodbuditi podjetja, da svoje dejavnosti financirajo z lastniškim kapitalom, namesto zadolževanja, so pojasnili v komisiji.

    Komisija je sprejela tudi priporočilo o obravnavi izgub podjetij. Priporočilo spodbuja države članice EU, da pred pandemijo covida-19 donosnim podjetjem omogočijo, da izgube, ki so jih ustvarila v pandemičnih letih 2020 in 2021, odštejejo od davkov, ki so jih plačala v dobrih letih. Ta ukrep bi po mnenju komisije koristil zlasti majhnim in srednjim podjetjem.

    Izvršni podpredsednik za gospodarstvo za ljudi Valdis Dombrovskis je dejal, da mora iti obdavčitev v korak z razvijajočim se gospodarstvom. "Davčna pravila bi morala podpirati vključujoče okrevanje, biti pregledna in onemogočiti izogibanje davkom. Prav tako bi morala biti učinkovita za velika in mala podjetja," je poudaril in dodal, da bo najnovejši predlog pomagal zgraditi pravičnejšo in bolj trajnostno družbo.

    "Čas je za ponovni razmislek o obdavčitvi v Evropi," je ob tem ocenil evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni. Kot je pojasnil, se morajo davčni sistemi v EU prilagoditi prednostnim nalogam 21. stoletja.

    Današnji predlog je del širše agende EU za davčne reforme v prihodnjih letih. Komisija namerava v kratkem predstaviti ukrepe za zagotovitev pravične obdavčitve v digitalnem gospodarstvu ter direktivo o obdavčitvi energije in mehanizma za ogljično prilagoditev na mejah v okviru svežnja ukrepov za doseganje 55-odstotnega znižanja izpustov toplogrednih plinov do leta 2030 in evropskega zelenega dogovora.

    Vir: Tax-Fin-Lex >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi