Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Zavod RS za zaposlovanje: Po interventni zakonodaji prejeli vloge za skoraj milijon oseb

    Skupaj že več kot 688 milijonov izplačil.

    Zavod je od vsega začetka aktivno vpet v izvajanje interventne zakonodaje za pomoč gospodarstvu. Od začetka 1. vala epidemije, torej od aprila lani, smo na podlagi vseh osmih interventnih zakonov, do 1. julija 2021, prejeli  277.979 vlog delodajalcev za več kot 977.000 oseb. 

    Sredstva po vseh interventnih zakonih je do zdaj prejelo:

    Število delodajalcev Število zaposlenih
    Nadomestilo plače za čas čakanja na delo 31.735 215.055
    Subvencioniranje skrajšanega delovnega časa 10.104 51.060
    Nadomestilo plače zaradi karantene ali višje sile 11.088 11.088

    Največ vlog je bilo za čakanje na delo (57,9 %), najmanj za subvencioniranje skrajšanja delovnega časa (10,5 % vseh vlog). 

    Širjenje virusa COVID-19 je močno zaznamovalo praktično vse dejavnosti, največ vlog za čakanje na delo in skrajšani delovni čas pa smo prejeli od delodajalcev iz predelovalnih dejavnosti (36,9 %), trgovine (17,4 %) ter gostinstva (12,6 %).

    Zato da bi delodajalci čim prej pridobili nujno potrebna sredstva za ohranitev delovnih mest, so ta bila izplačana večkrat mesečno, skupaj smo izvedli kar 49 izplačil za nadomestilo za čas čakanje na delo, 18 izplačil za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa ter  27 izplačil za nadomestilo plače zaradi karantene ali višje sile. V tem času je bilo skupaj izplačanih 688,7 milijona evrov

    Izvajanje interventnih zakonov se je s 30. 6. 2021 zaključilo, in do današnjega dne je Zavod rešil praktično vse vloge delodajalcev. Nerešene tako ostajajo le še vloge, kjer so potrebne dopolnitve.

    Poleg tega je Zavod obravnaval še več kot 16.600 vlog za začasno denarno nadomestilo in solidarnostni dodatek. Do slednjega so bili upravičeni tisti, ki so izgubili zaposlitev zaradi posledic epidemije in so izpolnjevali še druge pogoje na podlagi interventne zakonodaje ter so vlogo za solidarnostni dodatek oddali najkasneje do 8. 3. 2021, medtem ko so do začasnega denarnega nadomestila bili upravičeni brezposelni, ki jim je od 18. 10. 2020, torej v času trajanja razglašene epidemije COVID-19, prenehala pogodba o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali jim je iztekla pogodba o zaposlitvi za določen čas, in so bili na podlagi delovnega razmerja vključeni v obvezna socialna zavarovanja v Sloveniji ter niso izpolnjevali pogojev za pridobitev denarnega nadomestila za brezposelnost po Zakonu o urejanju trga dela. 

    Vir: Zavod RS za zaposlovanje >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi