Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: GZS: Kaj prinaša Zakon o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu?

    Državni zbor RS je na 95. izredni seji včeraj, 22. 2. 2022, sprejel Zakon o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu (ZUOPDCE) ter Zakon o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov, ki poleg pomoči gospodinjstvom urejata tudi dolgo pričakovano pomoč gospodarstvu zaradi  nastalega dviga cen stroškov energije. GZS je zadovoljna, da je do sprejetja zakona in pomoči gospodarstvu in kmetijstvu končno prišlo, potem ko smo na problematiko opozarjali vse od lanskega septembra.

    Takrat so težave z zakupom energije za prihodnje obdobje zaradi naraščajočih cen energije pričeli javljati največji odjemalci energije. V okviru Strateškega sveta za energetski prehod je GZS oblikovala prve predloge ukrepov pomoči in jih v začetku oktobra poslala vladi, ki se je s to problematiko začela resneje ukvarjati šele decembra.

    Po potrditvi zakona za pomoč gospodarskim subjektom zaradi dviga cen energentov na vladi je bil ta zaradi zavrnitve Evropske komisije v sodelovanju MGRT in GZS spremenjen. Včeraj sprejeti zakon začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, v praski pa bo zaživel, ko bo Vlada RS podrobneje predpisala metodologijo ocenjevanja škode, pogoje in postopek dodelitve pomoči za gospodarstvo, kar bo znano v osmih dneh po uveljavitvi tega zakona.

    Zakon vključuje pomoč pravnim in fizičnim osebam, ki opravljajo gospodarsko dejavnost in so bile registrirane najpozneje do 1. decembra 2021. Ocenjena višina pomoči gospodarstvu pri odpravi škode zaradi dviga cen energentov je 70 mio EUR, pomoč pa naj bi bila potencialno na voljo 40 tisočim upravičencem, kar predstavlja po številu četrtino vseh subjektov v gospodarstvu.

    Črtani so vsi vstopni pogoji, ki jih je zakon predvideval v predhodni verziji, ostaja zgolj pogoj, da upravičen subjekt ocenjuje, da mu bodo narasli stroški energije v letu 2022 glede na 2021 za vsaj 40 %. Glede tega poda upravičenec izjavo na FURS do 15. aprila 2022.

    Izračun višine pomoči je vezan na pavšalne razrede (v prilogi), ki so opredeljeni  glede na različne razrede prihodkov od prodaje in glede na delež stroškov energije v poslovnih odhodkih za leto 2019. Tako lahko pomoč znaša od 30 EUR od 2 mio EUR na upravičenca. Upravičenec lahko hkrati prejme največ 60 % škode, ki jo je utrpel (to je povečanje stroškov energije v 2022 glede na 2021). Poslovni subjekti, ki bodo v letu 2023 ugotovili, da so imeli morebiti manj škode, bodo vračali del pavšala (če bo pavšal predstavljal več kot 60 % škode in jim bodo stroški energije v 2022 glede na 2021 porasli za več kot 40 %) ali celoten pavšal (če bodo njihovi stroški energije v 2022 dejansko porasli za manj kot 40 % glede na leto 2021). FURS izplača pomoč v enkratnem znesku do 5. maja 2022. Če upravičenec naknadno ugotovi, da je zahteval previsok znesek, o tem obvesti FURS do roka za predložitev obračuna davka od dohodkov pravnih oseb (ali iz dejavnosti) za leto 2022, in vrne znesek prejete pomoči v 30 dneh od vročitve odločbe.

    V Zakonu izpostavljamo še začasne ukrepe na področju kmetijstva, ki dodeljuje finančno nadomestilo v obliki pavšala na hektar zemljišča. Med ukrepi na davčnem področju izpostavljamo podaljšanje rokov za predložitev davčnih obračunov in letnih poročil do 30. aprila 2022 za leto 2021.  Enako velja za priglasitev ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov (do 30. aprila 2022).

    Drugi zakon, Zakon o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov, med drugim predvideva tudi trimesečno (feb, mar in april 2022) oprostitev plačila omrežnine, kar bo prav tako v pomoč gospodarstvu.

     

    Priloga 1: Pavšalni razredi pri začasnem ukrepu na področju gospodarstva (podatki za leto 2019)


     

    Vir: Pravna služba GZS

    Fotogalerija





     

    Arhivi