Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: STA: Na sodiščih med enomesečnimi sodnimi počitnicami predvsem nujne zadeve (ozadje)

    Ljubljana, 13. julija (STA) - V petek se uradno začenjajo enomesečne sodne počitnice. V tem času bodo sodne dvorane večinoma samevale, vendar delo ne bo povsem zastalo. Ljubljansko sodišče bo med sodnimi počitnicami med drugim nadaljevalo sojenje združbi domnevnih trgovcev z drogo s prvoobtoženim Alešem Zupančičem, ptujsko pa sojenje Silvu Drevenšku za trojni umor.

    Med sodnimi počitnicami je poslovanje sodišč okrnjeno. V tem času sodišča ne vročajo sodnih pisanj, prav tako ne tečejo procesni roki, temveč odločajo le o nujnih zadevah. Med slednje sodijo preiskave in sojenja v kazenskih zadevah, ko so obdolženci priprti, in postopki v zvezi z izvrševanjem kazni zapora.

    K nujnim zadevam se prištevajo tudi nepravdne in izvršilne zadeve v zvezi s pridržanjem oseb v psihiatričnih ustanovah, zadeve po zakonu, ki ureja preprečevanje nasilja v družini, ter izvršilne zadeve v zvezi s postopki za varstvo koristi otrok.

    Nujne zadeve so tudi postopki v zadevah zavarovanja, spori za objavo popravka objavljene informacije, popisi zapustnikovega premoženja ter zadeve prisilne poravnave in stečaja. Nemoteno bo potekalo tudi vlaganje zemljiškoknjižnih predlogov in vlaganje predlogov za izvršbo. V času sodnih počitnic lahko sodišča sicer odločajo tudi o nenujnih zadevah, vendar le, če s tem soglašajo vse stranke. Čas uradnih ur na sodiščih ostaja nespremenjen.

    V Ljubljani med počitnicami pričakovati razplet sojenja domnevnim trgovcem z drogo

    V času počitnic so na ljubljanskem okrožnem sodišču razpisane tri obravnave v sojenju domnevnim trgovcem z drogo s prvoobtoženim Alešem Zupančičem, pričakovati je tudi razglasitev sodbe. Konec julija namreč poteče dve leti, odkar je Specializirano državno tožilstvo vložilo obtožnico, zakon o kazenskem postopku pa določa, da lahko po vložitvi obtožnice pripor traja največ dve leti. Če v tem roku obtožencu ni izrečena obsodilna sodba, pripor odpravijo in obtoženca izpustijo. Tožilstvo za 13 članov združbe, ki naj bi se ukvarjala s preprodajo drog, brez prvoobtoženega Zupančiča, predlaga skupno 61 let zapora, pri vseh predlaga tudi stransko denarno kazen.

    Obtožnica domnevne člane kriminalne združbe bremeni, da naj bi s trgovanjem s heroinom, kokainom, ekstazijem, marihuano, hašišem in amefetaminom od septembra 2017 do januarja 2020 na območju Slovenije, Hrvaške in Avstrije zaslužili najmanj 1,3 milijona evrov. Obtoženih je bilo 33 oseb, zdaj sodijo še štirinajstim, ki krivde niso priznali, med njimi je tudi Zupančič, ki se ljubljanskem okrožnem sodišču že skoraj leto dni brani očitkov, da naj bi bil domnevni vodja omenjene kriminalne združbe.

    Na okrožnem sodišču na Ptuju je med sodnimi počitnicami načrtovana vrsta obravnav v ponovljenem sojenju Silvu Drevenšku za trojni umor decembra 2020 v Gerečji vasi, čeprav so bili do zdaj predlagani dokazni predlogi večinoma že izvedeni. Prva je napovedana 28. julija, ostale sledijo 29. julija ter 1., 3. in 4. avgusta.

    Obramba želi dodatna pojasnila glede izvedenskih mnenj, ki ne pritrjujejo Drevenškovim trditvam, da je bilo okrutno dejanje posledica psihičnih težav in alkoholizma ter pretirane opitosti na dan dogodka. Čeprav je tudi predsednica sodnega senata Katja Kolarič pripisala zagovorniku obtoženega zavlačevanje postopka, mu je na zadnjem naroku dala več časa za preučitev dopolnitve izvedenskega mnenja. Ali bodo v nadaljevanju sojenja znova zaslišali katerega od izvedencev, še ni znano. Tožilstvo sicer ocenjuje, da je dejansko stanje že zdaj dovolj razčiščeno za odločitev o zadevi.

    Na mariborskem okrožnem sodišču bo 25. julija nadaljevanje predobravnavnega naroka zoper Patricijo Verhovnik, ki jo obtožnica bremeni pomoči pri poskusu umora januarja letos v Poljčanah. Sodišče želi v obravnavi zahteve obrambe za izločitev dela dokazov slišati še pojasnila policistke, ki je bila udeležena v postopku prijetja in zasega telefona Verhovnikovi.

    Poskus umora se je zgodil 16. januarja letos v poznih večernih urah, ko se je 24-letni Aljaž Verhovnik pripeljal v Poljčane in nekdanjega partnerja svoje žene pričakal v bližini njegovega doma, da bi ga umoril. Verhovnik je bil v začetku maja že po priznanju poskusa umora na predobravnavnem naroku obsojen na sedem let zapora, njegova 21-letna žena pa pomoči pri dejanju ni priznala.

    Prvi dan sodnih počitnic, 15. julija, je razpisan tudi narok v sojenju Marjanu Elemirju Rozmanu, ki mu na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo zaradi očitkov o poskusu uboja partnerke in njenega nekdanjega partnerja.

    Po podatkih vpisnika zadev na dan 5. julija je na ljubljanskem okrožnem sodišču v času sodnih počitnic razpisanih 16 narokov na kazenskem in specializiranem oddelku, na oddelku za gospodarsko sodstvo en narok, na stečajnem oddelku pa šest narokov.

    Jeseni nadaljevanje več odmevnih sojenj

    Običajni vrvež se bo na sodne hodnike vrnil po 15. avgustu, ko se obeta nadaljevanje ali začetek nekaterih odmevnih primerov. Na ljubljanskem sodišču se bo nadaljevalo sojenje Marjanu Brajdiču, Mihaelu Grmu, Marjanu Grmu in Marku Belclu, ki jim očitajo umor 77-letnega Slavka Knaflja. V tej zadevi mora sodišče zaslišati še nekaj prič in izvedenca nevrološke stroke. Nadaljevalo se bo tudi sojenje ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću v zadevi Stožice, tudi v tej zadevi je po nekaterih informacijah pričakovati razplet sojenja.

    Takoj po koncu sodnih počitnic je predvideno tudi nadaljevanje sojenja dekanji Metki Tekavčič ter nekdanjima prodekanjama Mojci Indihar Štemberger in Poloni Domadenik, ki jim tožilstvo očita zlorabo položaja v aferi z dodatki za stalno pripravljenost. Za enake očitke sodijo tudi nekdanjemu dekanu ljubljanske ekonomske fakultete Dušanu Mramorju, a je sodišče postopek zanj ločilo.

    V zaključni fazi je sojenje Žarku Gorenjcu, obtoženemu, da je marca lani v domači hiši v Dolah pri Polici v občini Grosuplje umoril svojo ženo. Dejanje naj bi storil iz nizkotnih vzgibov, ker ga je želela zapustiti. Sojenje se bo nadaljevalo jeseni, ko je tudi pričakovati razplet sojenja.

    Prav tako jeseni bodo nadaljevali sojenje v odmevnih primerih na koprskem okrožnem sodišču, med drugim sojenja nekdanjemu ustanovitelju Koloseja Sergeju Racmanu v zadevi Marina, Stanislavu Valantu in Franciju Strajnarju zaradi domnevnega oškodovanja Hotelov Bernardin, nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenza Igorju Bavčarju in nekdanjemu predsedniku uprave Maksime Holdinga Miroslavu Golubiću zaradi posla s prodajo delnic Intereurope ter nekdanjemu predsedniku uprave Luke Koper Robertu Časarju v zadevah Beltinci in družba TTI. V nobeni od navedenih zadev med sodnimi počitnicami ni razpisanih obravnav, so za STA povedali na koprskem sodišču.

    Vir: STA >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi