Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Svet EU: Svet dal končno zeleno luč direktivi glede poročanju podjetij o trajnostnosti

    Svet je dokončno odobril direktivo glede poročanja podjetij o trajnostnosti.

    To pomeni, da bodo morala podjetja kmalu objaviti podrobne informacije o trajnostnostnih zadevah. S tem se bo povečala odgovornost podjetij, preprečili razhajajoči se trajnostnostni standardi in olajšal prehod na trajnostno gospodarstvo.

      Nova pravila bodo pripomogla k temu, da bo več podjetij družbeno odgovornih in da se bodo usmerila v gospodarstvo, ki koristi ljudem in okolju. 

    Podatki o okoljskem in družbenem odtisu naj bi bili javno dostopni vsem, ki jih ta odtis zanima. Poleg tega so nove razširjene zahteve prilagojene različno velikim podjetjem 
    in jim zagotavljajo dovolj dolgo prehodno obdobje, da se pripravijo na nove zahteve.

    Jozef Síkela, minister za industrijo in trgovino

     

    V praksi bodo morala podjetja poročati o tem, kako njihov poslovni model vpliva na njihovo trajnostnost, in o tem, kako zunanji dejavniki trajnostnosti (kot so podnebne spremembe ali vprašanja človekovih pravic) vplivajo na njihove dejavnosti. Vlagatelji in drugi deležniki bodo tako lažje sprejemali informirane odločitve o trajnostnostnih vprašanjih.

    Direktiva krepi obstoječa pravila o nefinančnem poročanju, ki so bila z direktivo o nefinančnem poročanju iz leta 2014 vključena v računovodsko direktivo, saj niso več prilagojena prehodu EU na trajnostno gospodarstvo.

    Nova pravila poročanja za podjetja

    Direktiva uvaja podrobnejše zahteve glede poročanja in zagotavlja, da morajo velika podjetja in MSP, ki kotirajo na borzi, poročati o trajnostnostnih vprašanjih, na primer o okoljskih, socialnih in človekovih pravicah ter dejavnikih upravljanja.

    Nova pravila o poročanju o trajnostnosti se bodo uporabljala za vsa velika podjetja in vsa podjetja, ki kotirajo na reguliranih trgih, razen za mikropodjetja, ki kotirajo na borzi. Ta podjetja so odgovorna tudi za ocenjevanje informacij, ki zadevajo njihova odvisna podjetja.

    Pravila se uporabljajo tudi za MSP, ki kotirajo na borzi, ob upoštevanju njihovih posebnosti. MSP, ki kotirajo na borzi, bodo lahko v prehodnem obdobju izkoristila odstopanje („opt-out“) in bodo izvzeta iz uporabe direktive do leta 2028.

    Kar zadeva neevropska podjetja, zahteva po predložitvi poročila o trajnostnosti velja za vsa podjetja, ki več kot 150 milijonov EUR čistega prihodka ustvarijo v EU in imajo vsaj eno odvisno podjetje ali podružnico v EU, ki presega določen prag. Ta podjetja morajo poročati o svojih okoljskih, socialnih in upravljavskih vplivih, kot so opredeljeni v tej direktivi.

    Evropska svetovalna skupina za računovodsko poročanje (EFRAG) bo imela nalogo, da razvije osnutek evropskih standardov. Končno različico standardov bo Evropska komisija sprejela kot delegirani akt po posvetovanju z državami članicami EU in številnimi evropskimi organi.

    Datum začetka uporabe

    Uredba se bo začela uporabljati v štirih fazah:

    • poročanje leta 2025 o poslovnem letu 2024 za podjetja, za katera že velja direktiva o nefinančnem poročanju;
    • poročanje leta 2026 o poslovnem letu 2025 za velika podjetja, za katera trenutno ne velja direktiva o nefinančnem poročanju;
    • poročanje leta 2027 o poslovnem letu 2026 za MSP, ki kotirajo na borzi, z izjemo mikropodjetij, ter za male in nekompleksne kreditne institucije ter lastne zavarovalnice;
    • poročanje leta 2029 o poslovnem letu 2028 za podjetja iz tretjih držav, ki več kot 150 milijonov EUR čistega prihodka ustvarijo v EU, če imajo v EU vsaj eno odvisno podjetje ali podružnico v EU, ki presega določen prag.

    Ozadje

    Evropska komisija je predlog direktive glede poročanja podjetij o trajnostnosti predstavila 21. aprila 2021 v okviru evropskega zelenega dogovora in agende za trajnostno financiranje.

    S to direktivo bodo odpravljene vrzeli v obstoječih pravilih o informacijah o trajnostnosti. Finančni trgi potrebujejo dostop do zanesljivih, ustreznih in primerljivih okoljskih, socialnih in upravljavskih informacij, da bo mogoče zasebni kapital usmeriti v financiranje zelenega in socialnega prehoda. Z razkritjem informacij o trajnostnosti bi lahko pritegnili dodatne naložbe in financiranje, ki bi olajšali prehod na trajnostnostno gospodarstvo, kot je opisano v zelenem dogovoru.

    Države članice EU so se 24. februarja 2022 soglasno dogovorile o stališču Sveta o predlogu direktive glede poročanja podjetij o trajnostnosti.

    Svet in Evropski parlament sta 21. junija 2022 dosegla začasni dogovor o direktivi glede poročanja podjetij o trajnostnost, ki so ga predstavniki in predstavnice držav članic EU potrdili 30. junija 2022.

    Naslednji koraki

    Svet je danes odobril stališče Evropskega parlamenta, zato je zakonodajni akt sprejet.

    Ko bosta zakonodajni akt podpisala predsednica Evropskega parlamenta in predsednik Sveta, bo objavljen v Uradnem listu Evropske unije in začel veljati 20 dni po objavi. Države članice bodo imele na voljo 18 mesecev, da začnejo izvajati nova pravila.

    Direktiva Evropskega parlamenta in Sveta glede poročanja podjetij o trajnostnosti

    Fotogalerija





     

    Arhivi