Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: STA: Vlada na pomoč gospodarstvu s subvencijami in posojili (dopolnjeno)

    Ljubljana, 07. avgusta (STA) - Vlada bo v ujmah prizadetemu gospodarstvu pomagala z ukrepi prek mehanizma čakanja na delo in z likvidnostnimi posojili ali subvencijami, je po današnjem sestanku s predstavniki gospodarstva povedal gospodarski minister Matjaž Han. "Cilj je, da čim hitreje vzpostavimo gospodarstvo na prizadetih območjih," je povedal Han.


    Direktor družbe BSH Hišni aparati Nazarje, kjer je vodna ujma v petek v nekaj minutah poplavila prostore v višini dveh metrov, Boštjan Gorjup je povedal, da so se dogovorili, da bo vlada omogočila subvencioniranje čakanja na delo. "V družbah z veliko škodo se predlaga 100-odstotno subvencioniranje, v tistih, ki so vezane na poškodovane družbe, pa 80-odstotno," je v današnji izjavi za medije povedal Han.

    "Cilj je financiranje dela v celoti v času, ko proizvodnje stojijo, ter omogočanje likvidnostnih posojil SID banke in podjetniškega sklada glede na velikost podjetja, da prebrodimo približno pol leta," je dejal Gorjup. Kot je dodal, so se na sestanku, na katerem je bil navzoč tudi minister za delo Luka Mesec, dogovorili za sofinanciranje po obstoječih shemah do 60 odstotkov nakupa nove opreme.

    Po Hanovih besedah bodo od vlade skušali čim prej dobiti zeleno luč, da lahko pripravijo konkretne predloge in da lahko o njih čim prej odloča parlament. "Časovnica je sicer zelo vprašljiva, ne bo tako hitra, kot si lahko nekateri predstavljajo, zato je pomembno, da hitro in konkretno sprejmemo ukrepe," je še dejal Han.

    Gorjup je opisal, da so v njihovi družbi tako začeli čiščenje glavnih poti, opreme in strojev, saj zasušeno blato predstavlja veliko težavo za njihovo opremo. Prizadevajo si, da bi rešili čim več stvari, saj bi sicer lahko prišlo do dolgoročnega izpada poslovanja.

    Vzpostaviti bo treba tudi prometno infrastrukturo, pri tem pa bo treba po Gorjupovih navedbah skupaj z infrastrukturnim ministrstvom pritisniti na vse institucije, da do tega s pomočjo Evrope pride v nekem doglednem času. "Naša naloga je, da odreagiramo in da poskušamo sanirati škodo, ki je nastala," je povedal Han in opozoril, da je treba pohiteti tudi zato, ker bo konkurenca slovenskemu gospodarstvu zagotovo izkoristila težave v Sloveniji.

    Han je po sestanku, ki so ga imeli predstavniki pristojnih ministrstev s predstavniki obrtno-podjetniške zbornice, gospodarske zbornice, trgovinske zbornice, turistično gostinske zbornice in civilne zaščite, dejal še, da je na športnih objektih veliko škode, a da to trenutno ni prioriteta. "Najprej moramo omogočiti, da ljudje lahko živijo in hodijo v službo ter nato v naslednji fazi s posebnim zakonom pomagati športu," je navedel.

    Vir: STA >>

    Fotogalerija





     

    Arhivi