Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Članek ZRS: Napake se dogajajo, zato se nanje dobro pripravimo

    Vloga, ki jo izvajalci računovodskih storitev zavzemamo v poslovanju naših strank, se je v zadnjih letih hitro razvijala od vodenja poslovnih knjig do večjega poudarka na svetovanju pri sprejemanju pomembnih poslovnih odločitev. S tem se seveda veča naša odgovornost, z njo pa tudi možnost nehotenih napak. Kljub natančnosti, pozornosti in večkratnemu preverjanju, se tudi najboljšim v našem poslu izmuzne kakšna številka, ali pa v najboljši veri sprejmejo odločitev, ki se izkaže za napačno.

    Da bi lahko uspešno krmarili med spreminjajočo se zakonodajo, bliskovitim razvojem informacijskih tehnologij in različnim potrebam naših strank, moramo računovodje ves čas obnavljati in nadgrajevati svoje znanje. Skrbeti moramo tudi za varnost svoje informacijske infrastrukture, saj hranimo veliko zelo občutljivih poslovnih in osebnih podatkov.

    V enem od prejšnjih člankov smo pisali o primerih sodne prakse, v katerih nastopajo računovodski servisi. Poleg pogostih nesporazumov o dolžnostih računovodij in strank, je tudi nekaj primerov nenamernih napak, katerih posledice so imele velik vpliv na uspešnost poslovanja podjetij. Oškodovanci lahko zelo hitro vložijo tožbo, s katero zahtevajo povračilo nastale škode. Nesporazumom se najlažje izognemo s pogodbo o poslovnem sodelovanju, v kateri natančno opredelimo postopke in zadolžitve obeh partnerjev. Posledice napak pa lahko občutno ublažimo s sklenjenim zavarovanjem poklicne odgovornosti.

    Ena od prednosti članstva v ZRS je tudi možnost ugodnejšega sklepanja zavarovanja poklicne odgovornosti. Z njim se računovodski servisi zavarujemo pred odškodninskimi zahtevki in drugimi denarnimi kaznimi, ki bi si jih lahko nakopali s strokovnimi napakami. Zavarovalni paket, ki ga Zbornica nudi v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav, d.d. in Zavarovalnico SAVA, d.d., obsega:

    • zavarovanje splošne odgovornost iz registrirane dejavnosti,
    • zavarovanje poklicne odgovornosti,
    • dodatno zavarovalno kritje za stroške ponovne izdelave dokumentov za vsa tveganja,
    • kombinirano kolektivno nezgodno zavarovanje,
    • nezgodno zavarovanje voznikov in potnikov na službeni poti,
    • prostovoljno kolektivno nezgodno zavarovanje.

    Našim članom zagotavljamo tudi dodatne ugodnosti, predvsem na področju zavarovanja poklicne odgovornosti:

    • pri kršitvah izpolnitvenih rokov,
    • pri plačilu kazni in glob,
    • določilu kršitve iz naslova malomarnosti,
    • pri sistemu bonus/malus.
    V sklopu naše spletne strani za člane vam je na voljo vsa dokumentacija s krovno pogodbo, prilogami in zavarovalnimi pogoji, v spletnem obrazcu za posamezne člane GZS-ZRS pa si lahko pripravite tudi informativne izračune za posamezna zavarovanja. 

    Fotogalerija





     

    Arhivi