Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


  Arhiv: Primeri dobre prakse promocije zdravja na delovnem mestu

   

  Dolgotrajno sedenje, delo s strankami, zaprti prostori, časovne stiske, velika odgovornost in neredna prehrana so dejavniki, ki negativno vplivajo na zdravje zaposlenih v računovodski stroki. Pogost pojav je tudi prezentizem, kar pomeni, da bolezni prebolevamo na delovnem mestu, namesto da bi si odpočili in hitreje nabrali novih moči. Marsikatero podjetje se zaveda, da redni servis računalniške opreme, fotokopirnih strojev, kavnih aparatov in drugih naprav zmanjšuje stroške vzdrževanja, na zaposlene pa kar pozabi.

  Manjša podjetja, med katerimi so tudi računovodski servisi, so praviloma bolj ranljiva zaradi posledic slabega zdravja, saj že bolniška odsotnost enega samega človeka močno vpliva na potek dela. A ravno tam pogosto slišimo izjave, da se s promocijo zdravja nimajo časa ukvarjati, da ni dovolj sredstev, da ljudem ni do tega in podobno. Manjša podjetja naj bi bila bolj fleksibilna pri dogovarjanju za načine izvajanja ukrepov, pozitivni učinki pa jim pomagajo hitreje dosegati večjo učinkovitost in konkurenčnost. Prav tako kot delo in delovne razmere vplivajo na zdravje zaposlenih, tudi zdravje zaposlenih vpliva na delo. 

  Da bi lažje našli navdih in pravi način za promocijo zdravja v vašem podjetju, smo vzpostavili zbirko dobrih praks, ki naj bodo spodbuda za uvedbo in izvajanje podobnih ukrepov:

  • V podjetju s 34 zaposlenimi aplikacija Vabilo na druženje vsak dan izbere 5 naključnih zaposlenih, ki se ob 13. uri zberejo na kratkem druženju v sobi za sproščanje. Uvedli so tudi sedečo masažo na delovnem mestu, ki jo trikrat mesečno izvaja izurjena terapevtka v ljubljanskih in mariborskih prostorih podjetja. Podjetje zaposlenim nudi tudi jutranjo pilates vadbo enkrat tedensko, uporabo službenih koles in skirojev ter vrsto drugih ukrepov, ki so znatno zmanjšali bolniške odsotnosti in povečali učinkovitost.
  • Podjetje z 211 zaposlenimi se je promocije zdravja lotilo celostno in na številnih področjih. Skrbijo za zdravo prehrano, preventivne zdravstvene preglede, med delovnim časom organizirajo petnajstminutne skupinske vadbe sproščanja in pravilnega dihanja, zunaj delovnega časa pa se zaposleni lahko udeležijo tudi priprav na maraton. Posebno pozornost namenjajo usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja, aktivni pa so tudi na na področju odgovornosti do okolja. 
  • V družinskem podjetju s tremi zaposlenimi so poleg ostalih ukrepov za promocijo zdravja uvedli "dodatek na nekadilski dan", s katerim so kadilci upravičeni do denarne nagrade za vsak dan, ko ne kadijo.

  Za sprostitev in dobro počutje naših članov vsako leto poskrbimo tudi na Zbornici računovodskih servisov. Letos smo že osmič organizirali naš tradicionalni izlet, tokrat smo obiskali najlepša jezera severne Italije in se ob tem odlično zabavali.

  Fotogalerija

   

  Arhivi