Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: #PKP3 v obravnavo v Državni zbor RS

    Na spletni strani DZ RS je objavljen predlog Zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19, t. im. #PKP3, ki ga je Vlada RS potrdila v torek. DZ RS naj bi ga obravnaval v naslednjem tednu. 

    Paket vsebuje začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic covid-19 na področju dela, javnih financ, gospodarstva, kmetijstva, gozdarstva in prehrane, štipendij, subvencije študentske prehrane, visokega šolstva, infrastrukture ter javnega naročanja.

    Med ključnimi vključenimi ukrepi je skrajšan delovni časS predlogom tega ukrepa smo na Gospodarski zbornici Slovenije zadovoljni, saj je MDDSZ upoštevalo večino naših stališč in jih vključilo v zakon. Ministrstvo je zagotovilo, da bo sredstev za ta ukrep dovolj, kar pomeni, da bodo vsi zainteresirani gospodarski subjekti, ki bodo vložili popolno vlogo, in izpolnjevali zahtevane kriterije, lahko v naslednjih 5 mesecih koristili subvencijo za skrajšan delovni čas. V največ 15 dneh bodo ti subjekti prejeli povratno informacijo o upravičenosti do subvencije. Ko bo delodajalec konec meseca oddal evidenco delovnega časa za delavca, za katerega uveljavlja subvencijo, bo v najkrajšem možnem času (do 15 dni) prejel sredstva.

    Nismo pa na GZS zadovoljni s predlogom podaljšanja ukrepa čakanja na delo, ki naj bi se omogočil le za dejavnost turizma in gostinstva ter dejavnost igralnic, medkrajevni in drug potniški promet, organiziranje razstav, sejmov in srečanj, dejavnost potovalnih agencij in organizatorjev potovanj itd., in še to samo za mesec junij.

    Še v ponedeljek, 18. maja, je delovna skupina, imenovana na Ekonomsko socialnem svet (ESS), v kateri smo sodelovali, uskladili, da se ukrep podaljša za 3 mesece; da mora veljati za vse dejavnosti, čeprav ob zahtevnejšem merilu in da se omogoča možnost kombinacije čakanja na delo in skrajšanega delovnega časaV popravku predloga zakona tega usklajenega dogovora med delodajalci, sindikati in vladnimi predstavniki ni. Zato si prizadevamo, da bi bil sprejet amandma, ki bi omogočal koriščenje čakanja na delo vsem dejavnostim, ki jim bodo pirhodki upadli za več kot 20 %, vsaj za mesec junij.

    Na področju poslovnih najemnin smo si prizadevali za subvencioniranje najemnine za z odlokom zaprte dejavnosti (ocenjena vrednost 6 mio €) s strani države. Ta predlog ukrepa ni bil sprejet. >>


     

    Fotogalerija





     

    Arhivi