Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: ZZZS: Pravilnik o uveljavljanju izplačila nadomestila plače iz obveznega zdravstvenega zavarovanja na zahtevo delodajalca

    Dne 7. 10. 2023 je v veljavo stopil nov Pravilnik o uveljavljanju izplačila nadomestila plače iz obveznega zdravstvenega zavarovanja na zahtevo delodajalca (Uradni list RS 99/2023 z dne 22. 9. 2023).

    Arhiv: FURS: Objavljene so spremembe obrazcev: REK-O, REK-1b in OPSVZ/L,K,P,T za namene uvedbe poročanja o obračunu novega obveznega zdravstvenega prispevka

    Z novelo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju - ZZVZZ-T se uvaja novi obvezni zdravstveni prispevek (v nadaljevanju: OZP), ki ga bodo za obdobje od januar 2024 dalje zavezanci obračunavali na obrazcih, na katerih tudi sedaj obračunavajo obvezne prispevke za zdravstveno zavarovanje.

    Arhiv: Nakup e-Zbornika prispevkov 25. Kongresa izvajalcev računovodskih storitev

    Zbornica računovodskih servisov nudi možnost nakupa e-Zbornika 25. Kongresa izvajalcev računovodskih storitev na 113 straneh.

    Arhiv: Sporočilo za javnost: Računovodja mora biti vedno korak naprej

    Kar 365 udeležencev se je zbralo na 25. Kongresu izvajalcev računovodskih storitev, največjem in najpomembnejšem izobraževalnem in družabnem dogodku računovodske stroke. Pod geslom »Pogled v prihodnost« na dvodnevnem dogodku, ki ga tradicionalno vsako leto organizira GZS - Zbornica računovodskih servisov, razpravljajo o novostih in trendih na področju računovodskih storitev, ki so nenazadnje bistvenega pomena za poslovno uspešnost in strateške odločitve podjetij in samostojnih podjetnikov.

    Arhiv: FURS: Obrazec obračuna prispevkov za delodajalce, ki bodo organizirali solidarnostno delovno soboto

    Na eDavkih je na voljo obrazec "Obračun prispevkov za Sklad za obnovo Slovenije – obrazec PODO-OPSOS". Ta obrazec predloži delodajalec, ki je organiziral solidarnostno delovno soboto v skladu s 101. členom Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 – ZIUOPZP (Uradni list RS, št. 95/23).

    Arhiv: ZZZS: Uvedba elektronskega Potrdila o odsotnosti z dela zaradi darovanja krvi, krvnih pripravkov oziroma krvotvornih matičnih celic

    Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Zavod RS za transfuzijsko medicino zaradi odprave administrativnih ovir načrtujeta informacijsko rešitev, elektronsko Potrdilo o odsotnosti z dela zaradi darovanja krvi, krvnih pripravkov oziroma krvotvornih matičnih celic. To ePotrdilo o darovanju krvi oziroma ePODK bo nadomestilo papirna potrdila, ki so jih do sedaj izdajali izvajalci, ki opravljajo dejavnost transfuzijske medicine, kjer je posameznik daroval kri.

    Arhiv: STA: Delodajalci pozvali k podaljšanju prehodnega obdobja glede prispevkov za napotene delavce

    Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Delodajalske organizacije so ministra za delo Luko Mesca pozvale k spremembi zakona o čezmejnem izvajanju storitev oz. podaljšanju prehodnega obdobja za zvišanje prispevkov za napotene delavce za vsaj leto dni. Ob tem jih je razburila novica, da je vlada rešitev našla za javni sektor oz. diplomate, v GZS so zato zagrozili tudi z ustavno presojo.

    Arhiv: FURS: Obravnavani predlogi in pobude članov Zbornice računovodskih servisov

    Vodstvo Finančne uprave se je 29. septembra 2023 na rednem letnem sestanku srečalo z vodstvom Zbornice računovodskih servisov. Udeleženci so obravnavali predloge za izboljšave in pobude članov Zbornice računovodskih servisov. Te se nanašajo zlasti na informiranje, oddajo obračunov in drugih obrazcev, izpostavljeni pa so bili tudi postopki nadzora ter vodenje knjigovodske kartice.

    Arhiv: MGTŠ: Predlog novele Zakona o gospodarskih družbah v javni obravnavi

    Do 31. oktobra 2023 je v javni obravnavi osnutek predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o gospodarskih družbah (novela ZGD-1M). S tem v slovenski pravni red prenašamo tri direktive Evropskega parlamenta in Sveta s področij javnega razkrivanja davčnih informacij v zvezi z dohodki, poročanja podjetij o trajnostnosti ter zagotavljanja uravnotežene zastopanosti spolov med direktorji.

    Arhiv: Ostro nasprotujemo nameri vlade, da še dodatno obremeni delodajalce

    Delodajalske organizacije GZS, TZS, OZS, ZDS in ZDOPS smo predsedniku vlade dr. Robertu Golobu poslale dopis, v katerem izražamo ostro nasprotovanje nameri Vlade RS, da ponovno uvede daljše obdobje izplačevanja bolniške odsotnosti v breme delodajalca na način, kot je to veljalo pred spremembo zakonodaje v letu 2022.

    Arhivi