Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: ZZZS: Elektronsko vlaganje Prijav nezgod in poškodb pri delu

    Pripravlja se informacijska rešitev, elektronska Prijavo nezgode in poškodbe pri delu, ki bo nadomestila papirnati obrazec - Prijava nezgode-poškodbe pri delu (ER-8 obrazec).

    Arhiv: Zavod za zaposlovanje: Podpora delodajalcem, ki zaposlujejo mednarodni kader

    Svetovalci mreže EURES nudimo pomoč pri naboru in zaposlovanju državljanov EU in EGP.

    Arhiv: Inšpektorat RS za delo: Previdno pri sporazumnem prenehanju pogodbe o zaposlitvi

    Inšpektorat za delo (IRSD) opozarja delavce, naj ne podpisujejo sporazumov o prenehanju pogodbe o zaposlitvi, če tega dejansko ne želijo. V takšnem primeru delavcu namreč ne pripada nadomestilo za brezposelnost (ki ga ureja Zakon o urejanju trga dela; ZUTD), niti odpravnina (razen v primeru upokojitve), prav tako naj ne podpisujejo praznih listov papirja, ki bi jih lahko delodajalci kasneje uporabili proti volji delavcev.

    Arhiv: MGRT: Ministrstvo in predstavniki gospodarstva začeli s pripravo ukrepov

    Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je danes prvič potekalo delovno srečanje Gospodarske koordinacije, nove redne oblike sodelovanja med ministrstvom in gospodarskimi združenji in zbornicami. Koordinacija je namenjena pripravi in usklajevanju ukrepov na področju gospodarstva, ki bo delala na podlagi skupnih 6-mesečnih načrtov aktivnosti. Sogovorniki so pozdravili način sodelovanja in operativnega dela. Med ključnimi izzivi, na katerih bodo najprej pripravili ukrepe, so visoke cene in dobava energentov ter problematika pomanjkanja kadrov.

    Arhiv: GZS: Anketa GZS o energentih in surovinah: prek četrtina podjetij razmere ocenjuje kot ogrožajoče za obstoj. Nujno takojšnje ukrepanje vlade!

    Kot posledica rasti cen energentov, surovin in storitev se podjetja najpogosteje soočajo z dvigom cen lastnih izdelkov, padcem EBITDA, padcem svoje konkurenčnosti ter nižanjem tržnega deleža. Dobra četrtina (27 %) podjetij ocenjuje situacijo ogrožajočo za obstoj podjetja. To je pokazala anketa, ki jo je Gospodarska zbornica Slovenije v drugi polovici junija izvedla med podjetji. Generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti je zato zelo jasen: »To so močni argumenti za takojšnje ukrepanje vlade. Pozdravljamo dosedanje ukrepe za zajezitev rasti cen pogonskih goriv in napovedane ukrepe za pomoč kmetijskemu sektorju. Obenem pa pričakujemo, da bo vlada najkasneje do konca tedna predstavila tudi nabor ukrepov za lajšanje rasti cen energentov za gospodinjstva in gospodarstvo.« Ob tem opozarja, da na GZS še vedno nismo prejeli odgovora glede predlagane sheme pomoči najbolj prizadetim podjetjem ter dodaja, da je GZS pripravljena aktivno sodelovati pri pripravi najbolj smiselnih ukrepov.

    Arhiv: Zavod za zaposlovanje: Spremenjen seznam poklicev, v katerih zaposlitev tujca ni vezana na trg dela

    Od 01.07.2022 do 31.12.2022 velja sprememba Odredbe o določitvi poklicev, v katerih zaposlitev tujca ni odvisna od stanja na trgu dela (Ur. l. RS, št. 88/2022)

    Arhiv: GZS: Zaposlovanje tujcev – posvet in okrogla miza

    Gospodarska zbornica Slovenije, 14. julij 2022 ob 9.30

    Arhiv: IP: Elektronska personalna mapa zaposlenih

    IP je v mnenju poudaril, da vodenje personalne mape zgolj v elektronski obliki ni sporno, vendar pa je delodajalec dolžan zagotoviti varnost osebnih podatkov skladno z ZVOP-1 in Splošno uredbo o varstvu podatkov (24. člen ZVOP-1 ter 24., 25. in 32. člen Splošne uredbe).

    Arhiv: IP: Pravna podlaga delodajalca za obdelavo podatka o prejemu jubilejne nagrade pri drugem delodajalcu

    Mnenje informacijskega pooblaščenca glede pravne podlage delodajalca za obdelavo podatka o prejemu jubilejne nagrade pri drugem delodajalcu.

    Arhiv: SURS: Obe temeljni obrestni meri sta se v juliju zvišali

    Mesečna temeljna obrestna mera v juliju 2022 je 0,8-odstotna, letna temeljna obrestna mera pa je 9,84-odstotna.

    Arhivi