Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: IP: Obdelava OP ob izvedbi notranje revizije poslovanja

    IP je v mnenju poudaril, da je odločitev o tem, katera dokumentacija in s tem kateri osebni podatki bodo predmet revizije, v pristojnosti revizijske družbe. Revizorjem mora biti zagotovljena samostojnost in neodvisnost pri njihovem delu, predvsem pa jim mora biti omogočen dostop do dokumentov in s tem tudi osebnih podatkov (tako zaposlenih kot drugih oseb), povezanih z revizijo, to je do vseh tistih podatkov, ki so ustrezni, relevantni in omejeni na to, kar je potrebno za namene, za katere se obdelujejo.

    Arhiv: STA: Rekordni niz zviševanja evrskih obrestnih mer se nadaljuje

    Frankfurt, 27. julija (STA) - Svet Evropske centralne banke (ECB) je danes devetič zapored zvišal obrestne mere za območje evra. Tretjič v nizu je dvig znašal 0,25 odstotne točke. S tem je osrednji organ evrske denarne politike nadaljeval rekordni niz zaostrovanja denarne politike, ki se je začel julija lani.

    Arhiv: MF: Objavljen je predlog sprememb Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb

    Objavljen je predlog sprememb Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, s katerim se spreminjajo določbe, vezane na določanje poslovne enote in omejevanje priznavanja obresti za davčne namene. Rok za oddajo komentarjev je 18. avgust.

    Arhiv: VŠR: Postanite Certificiran strokovnjak za obračun plač

    Obračunavanje plač in osebnih dohodkov je znanje, ki vam bo koristilo, ne glede na panogo, v kateri poslujete. Za vse, ki vas zanima, kako pravilno obračunati plače, so na Visoki šoli za računovodstvo pripravili certificiran program, na katerem boste spoznali in razumeli, kako pravilno pristopiti k obračunu.

    Arhiv: STA: DZ sprejel zakon o dolgotrajni oskrbi

    Ljubljana, 17. julija (STA) - DZ je s 54 glasovi za in 24 proti sprejel zakon o dolgotrajni oskrbi, v obravnavi po nujnem postopku. Ureja pravice iz dolgotrajne oskrbe in od 1. julija 2025 določa plačilo obveznega prispevka v višini enega odstotka. V koaliciji so prepričani, da je zakon kakovosten, v opoziciji pa mu nasprotujejo tudi zaradi obveznega prispevka.

    Arhiv: FURS: Obrazec VATR-APP (Zahtevek za vračilo DDV v drugi državi članici EU)

    Davčnim zavezancem, ki so v začetku leta oddali zahtevek za vračilo plačanega DDV v Italijo preko eDavkov (obrazec VATR-APP - Zahtevek za vračilo DDV v drugi državi članici EU) in do dneva objave tega obvestila na eDavke še niso prejeli potrdila o prejemu (obrazec VATR-APPR - Potrditev prejema zahtevka za vračilo DDV v drugi državi članici EU), predlagamo, da ponovno vložijo zahtevek.

    Arhiv: Slovenski podjetniški sklad razpisuje spodbude za mikro podjetja v lesarstvu

    Mikro podjetja iz lesarske panoge, ki na trg uvajajo proizvode in storitve na področju rabe lesa lahko preko Slovenskega podjetniškega sklada (Sklada) zaprosijo za nepovratna sredstva v višini od 15.000 EUR do 70.000 EUR. Izvajanje razpisa je predvideno v obdobju dveh let, in sicer v 2023 in v 2024.

    Arhiv: MF: Nov korak k dogovoru o mednarodni davčni reformi

    Na pariškem srečanju Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) ter skupine držav 20 največjih svetovnih gospodarstev (G20) je 138 članic z izjavo potrdilo pomemben napredek pri zgodovinskem globalnem dogovoru, ki bo omogočil pravičnejši in bolj stabilen mednarodni davčni sistem.

    Arhiv: MJU: eVročanje: preprosto, zanesljivo, digitalno

    Novembra leta 2020 je bila za potrebe elektronskega poslovanja uvedena storitev e-vročanje, dodatno pa jo je spodbudila pandemija Covid-19, ko je vročanje prek spleta prispevalo k zmanjšanju tveganja. Trenutno je v sistem elektronskega vročanja vključenih že skoraj 300 javnih institucij.

    Arhiv: Inšpektorat RS za okolje in energijo: Na inšpektoratu so se spremenili računi za plačevanje glob, kazni in taks

    Zaradi reorganizacije so bili spremenjeni nekateri podračuni Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in energijo (IRSOE). Stari podračuni na Upravi za javne prihodke so ukinjeni, kar pomeni, da se nanje ne da več plačati.

    Arhivi