Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: SPOT: Na portalu SPOT od včeraj na voljo e-postopek za pridobitev subvencije za električna vozila

    Z včerajšnjim dnem je na portalu SPOT na voljo nov, zelo aktualen e-postopek, ki omogoča podjetnikom in podjetjem oddajo elektronske vloge za subvencijo ob nakupu novega električnega vozila.

    Arhiv: UPPD: Nov seznam tveganih držav

    Objavljen je nov seznam držav, v zvezi s katerimi obstaja visoko in povečano tveganje za pojav pranja denarja ali financiranja terorizma.

    Arhiv: FURS: 30. junija 2023 se izteče rok za oddajo soglasja za direktno obremenitev dohodnine

    Če želite plačati dohodnino s SEPA direktno obremenitvijo (SDD) oziroma »trajnikom«, morate soglasje za SDD oddati do 30. junija 2023.

    Arhiv: IRSD: Približuje se rok za izplačilo regresa za letni dopust

    Delodajalec je dolžan izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače do 1. julija. Zaradi dviga minimalne plače se je letos dvignil tudi minimalni regres, ta znaša 1203,36 €. Inšpektorat za delo opozarja na pomembnost spoštovanja te obveznosti ter izpostavlja, da je plačilo za delo neodtujljiva pravica delavcev.

    Arhiv: SPOT: Objavljen obrazec pooblastila za nov e-postopek – pridobitev podatkov za obračun nadomestila plače

    Od 1. 7. 2023 bodo delodajalci prek portala SPOT lahko dostopali do podatkov FURS za potrebe obračuna nadomestila plače (refundacije) med začasno zadržanostjo delavca od dela zaradi zdravstvenih razlogov.

    Arhiv: Vodič uvajanja umetne inteligence v mala in srednja podjetja v Sloveniji

    V torek, 20. 6. 2023 je v organizaciji ai4si, IKT horizontalne mreže in Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS potekal spletni seminar, na katerem so bila predstavljena priporočila za začetek uvajanja UI v podjetje ter predlogi za načrtovanje razvoja glavnih stebrov UI v podjetjih v šestih korakih.

    Arhiv: MGTŠ: Brezplačno orodje za samooceno digitalnih kompetenc in znanj

    Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije omogoča podjetjem in zaposlenim brezplačno uporabo orodja za samooceno digitalnih kompetenc in znanj.

    Arhiv: Odziv GZS na medijsko poročanje glede izplačila dividend v družbi SIJ d. d.

    Tematika, ki je v teh dneh preplavila medije, se je posredno dotaknila tudi naše organizacije - Gospodarske zbornice Slovenije, ki ima več kot 172-letno tradicijo. Zato smo se kot vodstvo GZS dolžni odzvati in pojasniti, da je bila vloga GZS vseskozi, tudi v času energetske krize, podrejena našemu poslanstvu - zastopanju interesov gospodarstva oziroma naših članov.

    Arhiv: Energetska politika: Ključno je premišljeno, odločno in hitro ukrepanje vlade

    »Na Gospodarski zbornici Slovenije podpiramo načrte države na področju OVE virov, vendar smo dolžni opozoriti, da ti viri ne zagotavljajo stabilnega in cenovno konkurenčnega vira energije za industrijo. V kolikor ne želimo ogroziti delovanje industrije v prihodnosti, moramo poleg OVE investirati tudi v jedrsko energijo, ki se je izkazala kot najbolj zanesljiva in konkurenčna,« je ob današnji predstaviti celovitih rezultatov študije o ekonomskih in podnebnih učinkih zamud pri izvajanju energetske politike Slovenije izpostavila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

    Arhiv: MGTŠ: Do konca leta gospodarstvu na voljo 258 milijonov evrov povratnih sredstev

    Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport skupaj s SID banko do konca leta omogoča 158 milijonov evrov ugodnih posojil in različnih finančnih instrumentov. Predvidoma jeseni pa nameravamo vzpostaviti nov sklop posojil v višini 100 milijonov evrov za podjetja, ki jih je prizadela energetska ali ukrajinska kriza.

    Arhivi