Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: STA: POPRAVEK: Aktiviran spletni kalkulator za izračun energetskega dodatka

    Ljubljana, 11. oktobra (STA) - Ministrstvo za delo je danes na spletni strani gov.si aktiviralo spletni kalkulator, na katerem si lahko posamezniki izračunajo, ali so upravičeni do energetskega dodatka in v kakšni višini. "Ciljamo na približno 60.000 najrevnejših gospodinjstev v Sloveniji," je na predstavitvi kalkulatorja v Ljubljani dejal resorni minister Luka Mesec.

    Arhiv: STA: V veljavi zakon glede množičnega financiranja za podjetnike

    Ljubljana, 12. oktobra (STA) - Danes je začel veljati zakon o izvajanju uredbe EU o evropskih ponudnikih storitev množičnega financiranja za podjetnike, ki so ga pripravili v poslanski skupini SDS. Z zakonom se bo po njihovem predvsem malim in srednjim podjetjem omogočil lažji dostop do financiranja, predvsem do neobdavčenih virov.

    Arhiv: Orodje za podporo pri poslovanju članov ZRS: Seznam računovodskih pravil, usmeritev in ocen

    Organizacije (gospodarske družbe, samostojni podjetniki, društva ...) so dolžne sprejeti in zapisati svoje računovodske usmeritve, ocene in pravila. ZRS je za svoje člane pripravila orodje za kratek in pregleden spisek usmeritev, ocen in pravil za mala in mikro podjetja (zapisano na enem mestu).

    Arhiv: Čakanje na delo in skrajšan delovni čas: GZS pozvala k pripravi interventnega zakona

    GZS je pristojne pozvala, da nemudoma pripravijo interventni zakon po vzoru protikriznega zakonodajnega paketa, ki bo podjetjem omogočil uporabo dveh ukrepov za ohranitev zaposlenih, in sicer ukrep subvencioniranja čakanja na delo in ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa.

    Arhiv: GZS obžaluje, da je sporna izjava ostala v noveli zakona o pomoči gospodarstvu

    »Na Gospodarski zbornici Slovenije smo razočarani nad tem, da je v noveli Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen električne energije in zemeljskega plina, ki ga je danes sprejel Državni zbor, ostalo določilo, ki od prosilcev za pomoč zahteva podpis izjave, da upravičenec cene svojih proizvodov oziroma storitev, zaradi dviga cen električne energije in zemeljskega plina, ni dvignil za več kot 10 odstotkov. Podjetja, ki so člani GZS, tako izjavo razumejo kot nezaupnico gospodarstvu in kot nerazumno birokratsko omejitev, ki bo marsikatero podjetje odvrnila od prošnje za pomoč,« je sprejem novele komentiral predsednik GZS Tibor Šimonka.

    Arhiv: SI-CERT: Postanite ambasadorji kibervarnosti!

    Evropski mesec kibervarnosti, ki ga organizira Agencija EU za kibernetsko varnost ENISA v sodelovanju z državami članicami, letos praznuje deseto obletnico. V središču kampanje so nasveti in gradiva za delovno aktivno populacijo, ki je tarča phishing napadov in izsiljevalskih virusov. Ob obletnici so tudi prvič podeljene nagrade za najboljša gradiva, ki so nastala tekom let. Slovenijo v kampanji zastopa program ozaveščanja Varni na internetu, ki je prejel nagrado za najboljši video

    Arhiv: Računovodski servisi so katalizator dogajanja v mikro, malih in srednjih podjetjih

    V Laškem je 6. in 7. oktobra potekal 24. Kongres izvajalcev računovodskih storitev. Gre za največji in najpomembnejši izobraževalni in družabni dogodek računovodske stroke v Sloveniji.

    Arhiv: ECOFIN: Nov seznam z EU nekooperativnih jurisdikcij za davčne namene

    Države EU so dodale Angvilo, Bahame ter Turks in Caicos na seznam z EU nekooperativnih jurisdikcij za davčne namene.

    Arhiv: Fiskalni svet: Mesečna informacija, oktober 2022

    Primanjkljaj državnega proračun je po začasnih podatkih v prvih devetih mesecih 2022 znašal 324 mio EUR, brez neposrednega učinka ukrepov za blažitev posledic epidemije in draginje pa bi imel državni proračun presežek v višini 377 mio EUR. Primerjava dosedanje realizacije in nedavno sprejetega rebalansa državnega proračuna za leto 2022 nakazuje, da naj bi bilo v zadnjih treh mesecih letošnjega leta realiziranega kar -1.716 mio EUR primanjkljaja, od tega 1.063 mio EUR nepovezanega z ukrepi za blažitev posledic epidemije in draginje.

    Arhiv: SPS: Slovenski podjetniški sklad razpisuje nove krizno likvidnostne kredite

    Slovenski podjetniški sklad (v nadaljevanju SPS) je skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ( v nadaljevanju MGRT)pripravil nov paket neposrednih krizno likvidnostnih kreditov v skupni višini 32 mio EUR, kjer bodo mikro, mala in srednje velika podjetja lahko pridobila hitro in ugodno financiranje v višini do 100.000 EUR/podjetje.

    Arhivi