Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: STA: POPRAVEK: Vlada za leto 2023 zamejila ceno elektrike in plina za javne zavode in občine (dopolnjeno)

    V 5. odstavku vesti je pravilno, da bo cena elektrike 100-odstotno regulirana, IN NE za 90 odstotkov odjema v 2021, kot so napačno prvotno sporočili po seji vlade. Popravljeno vest objavljamo v celoti. Ljubljana, 22. decembra (STA) - Vlada je danes sprejela uredbi o določitvi najvišje maloprodajne cene elektrike in zemeljskega plina za javne zavode, javne gospodarske zavode, javne agencije, javne sklade in občine. Uredbi bosta veljali celotno leto 2023.

    Arhiv: STA: Vlada zvišala neobdavčeni znesek več dohodkov iz delovnega razmerja

    Ljubljana, 22. decembra (STA) - Vlada, ki je pred meseci zvišala neobdavčeni znesek nadomestila za prevoz na delo, prehrano in službene poti, je danes s spremembami uredbe zvišala še nekatere druge dohodke iz delovnega razmerja. Gre za še enega v vrsti ukrepov za naslovitev draginje, je po seji vlade povedal finančni minister Klemen Boštjančič.

    Arhiv: STA: Danes prvi del pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen energentov

    Ljubljana, 21. decembra (STA) - V skladu z zakonom za pomoč gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina bo danes izplačan prvi del pomoči, to je za obdobje od junija do septembra. Kot so sporočili iz agencije Spirit Slovenija in gospodarskega ministrstva, bo 1130 upravičencev prejelo skupno 40 milijonov evrov. Naslednje izplačilo bo marca.

    Arhiv: Srečno 2023!

    So mirni dnevi in so tudi turbulentni dnevi. Ne moremo jih preprečiti, si pa želimo, da jih bo čim manj. Hkrati pa vemo, da se jim bomo z močnimi koreninami uspešno zoperstavili. V novem letu vam želimo še močnejših korenin, stabilnih finančnih temeljev in veliko notranjega miru. Srečno v 2023!

    Arhiv: Strateški svet za kolektivno dogovarjanje z ministrom o ključnih spremembah na delovnopravnem področju

    Na včerajšnji seji Strateškega sveta GZS za kolektivno dogovarjanje je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec predstavil načrte ministrstva na delovno pravnem področju.

    Arhiv: Predsednik vlade pričakuje subvencionirano ceno elektrike za podjetja v višini okoli 200 evrov/MWh

    Na včerajšnjem srečanju na GZS so si predsednik vlade in predstavniki gospodarskih organizacij – GZS, OZS, TZS, ZDS, ZDOPS, Združenje Manager, AmCham Slovenija, SBC – Klub slovenskih podjetnikov izmenjali informacije in stališča glede reševanja problematike visokih cen električne energije. Povod za srečanje je bil petkov poziv gospodarskih organizacij po novinarski konferenci za urgentni sestanek, saj, kot je dejal predsednik GZS Tibor Šimonka, so se slovenska podjetja znašla v težkem položaju, predvsem glede na to, da so posamezne države EU sprejemale različne rešitve, uvajale kapico ipd., s čimer so posledično naša podjetja zgubljala na konkurenčnosti.

    Arhiv: FURS: Novela Zakona o dohodnini

    Dne 28. novembra 2022 je bil sprejet Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (ZDoh-2AA), ki je bil objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije številka 158/2022. Zakon začne veljati 20. decembra 2022, razen 17. člena tega zakona, ki začne veljati 1. januarja 2023.

    Arhiv: VŠR: Prvo srečanje strokovnjakov za obračun plač

    Visoka šola za računovodstvo 11. januarja 2023 organizira prvo srečanje strokovnjakov za obračun plač, kjer se bodo obravnavale pomembne novosti in dileme s področja obračuna plač.

    Arhiv: Odziv GZS na navedbe MzI v sporočilu za javnost z dne 16. 12. 2022

    Na GZS smo se dolžni odzvati na navedbe Ministrstva za infrastrukturo (sporočilo) in jih podrobneje pojasniti, saj cenimo dosedanje sodelovanje s predstavniki ministrstva pri iskanju rešitev za energetsko draginjo. Po informacijah, ki jih imamo s strani podjetij, ne drži, da ta ne bi pristopila k sklepanju pogodb za dobavo električne energije po pozivu vlade, ki ga je preko Ukoma objavila 15. novembra.

    Arhiv: STA: DZ sprejel zakon o pomoči gospodarstvu v energetski krizi

    Ljubljana, 16. decembra (STA) - DZ je s 45 glasovi za in petimi proti sprejel zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, katerega glavna rešitev je subvencioniranje cene energentov za velike poslovne odjemalce. V gospodarstvu so zaradi vztrajanja visokih tržnih cen nezadovoljni, v opoziciji kritični. Vladna stran že za začetek 2023 napoveduje dopolnitve.

    Arhivi