Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Ključne obrestne mere ECB

    ECB je sklenila, da vse tri ključne obrestne mere zviša za 0,5 %. Obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja se zviša na 2,5 %, za odprto ponudbo mejnega posojila na 2,75 % in za odprto ponudbo mejnega depozita na 2 %. ECB pričakuje, da jih bo še precej zviševala, ker je inflacija daleč previsoka in bo po projekcijah predolgo ostala nad ciljno ravnijo.

    Arhiv: ZZZS: Uvedba obveznega elektronskega vlaganja zahtevkov za refundacije s 1. 1. 2023, novosti na portalu SPOT in druge informacije s področja obračuna nadomestil plač

    Ponovno vas obveščamo, da se z novim letom uveljavi novela Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, na podlagi katere morajo biti vsi zahtevki za refundacijo nadomestil plač, ki jih vlagajo poslovni subjekti, od 1. 1. 2023 naprej, vloženi elektronsko. Papirnih zahtevkov delodajalcev, ki so vpisani v PRS, na ZZZS v letu 2023 ne bodo več sprejemali.

    Arhiv: Pogovor s predsednikom ZRS Aleksandrom Štefancem: Največji izzivi so pri zaposlovanju in pomanjkanju kadra

    S predsednikom ZRS g. Aleksandrom Štefancem smo se pogovarjali o kvaliteti računovodske informacije, o jubilejnem 25. Kongresu IRS v prihodnjem letu ter o pomembnosti promocije računovodskega poklica za mlade. Preberite tudi, kaj imata skupnega mariborski raper Emkej in ZRS. V intervjuju smo se dotaknili še Mitov in resnic o ZRS in izvedeli, kako lahko računovodski servisi še bolj okrepite svoje korenine, da boste v prihodnje še uspešnejši pri premagovanju novih izzivov. Vabljeni k branju.

    Arhiv: STA: DZ sprejel zakon o varstvu osebnih podatkov

    Ljubljana, 15. decembra (STA) - DZ je danes s 50 glasovi za in osmimi proti sprejel zakon o varstvu osebnih podatkov, s katerim vlada prenaša evropsko splošno uredbo o varstvu podatkov v slovensko zakonodajo, pri tem pa ureja tudi nacionalne posebnosti varstva osebnih podatkov.

    Arhiv: Energetska kriza: novinarska konferenca gospodarskih organizacij

    Državni zbor RS danes obravnava in predvidoma po nujnem postopku sprejema Predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. Predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), Trgovinske zbornice Slovenije (TZS), Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS), Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS), Združenja Manager, AmCham Slovenija ter SBC – Kluba slovenskih podjetnikov smo danes, v petek, 16. decembra sklicali skupno novinarsko konferenco.

    Arhiv: STA: Zakon glede posojil v švicarskih frankih razveljavljen

    Ljubljana, 14. decembra (STA) - Ustavno sodišče je razveljavilo zakon, namenjen ureditvi problematike posojil v švicarskih frankih, ker niso izpolnjeni v ustavi določeni pogoji za retroaktivnost zakona. Bančni sektor, ki je dal pobudo za ustavno presojo, pravi, da je odločitev pomembna za zaupanje v pravni red. Pobudniki zakona Združenje frank pa so razočarani.

    Arhiv: AJPES: Vzporedno poročanje podatkov o plačah

    Ob uvedbi novega REK-O obrazca Finančne uprave RS s 1. januarjem 2023 bo vzpostavljeno prehodno obdobje, v katerem bo potekalo vzporedno poročanje podatkov o plačah v zasebnem sektorju, tako na novem REK-O obrazcu kot na obrazcu ZAP/M.

    Arhiv: FURS: Zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19 na področju zdravstva – ZNUNB

    FURS obvešča, da je bil v Uradnem listu št. 141/22 dne 7. 11. 2022 objavljen Zakon o razglasitvi Zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19 na področju zdravstva – ZNUNBZ, ki določa, da se pod enakimi pogoji kot veljajo za uvoz blaga, kadar gre za blago, ki je uvoženo v korist žrtev elementarnih nesreč na podlagi sklepa Evropske Komisije, oprosti tudi pridobitev tega blaga znotraj EU oziroma dobav tega blaga na ozemlju Slovenije s pravico do odbitka DDV, plačanega v predhodni fazi. Oprostitev se nanaša tudi na opravljanje storitev, povezanih s takim blagom, vključno s storitvami dajanja v najem.

    Arhiv: Evropska komisija: Kaj prinaša predlagana digitalizacija sistema DDV v EU

    Predlagana digtalizacija sistema DDV v EU prinaša elektronsko potrjevanje čezmejnih transakcij, posodobljena pravila za potniški promet in platforme za kratkoročne nastanitve ter poenoteno registracijo za namene DDV.

    Arhiv: MF: Agenciji S&P in DBRS Morningstar potrdili bonitetno oceno Slovenije

    Agenciji S&P in DBRS Morningstar sta včeraj potrdili bonitetni oceni Slovenije. S&P je potrdil oceno AA- s stabilnimi obeti, DBRS Morningstar pa oceno A (high) s prav tako stabilnimi obeti. Glede na to, da so agencije v zadnjih mesecih poslabšale obete za nekatere evropske države, je potrditev obetov in ocen Slovenije dokaz, da smo trdna in zaupanja vredna država.

    Arhivi