Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: BS: Zmerna rast gospodarske aktivnosti v prihodnjih letih; inflacija se bo postopoma umirjala

    Po močnem popandemičnem okrevanju v minulih letih občutno zmanjšanje zunanje menjave in ohlajanje domače potrošnje vodita k umiritvi letošnje rasti BDP v Sloveniji na 1,3 odstotka. V naslednjih letih se bo gospodarska rast ustalila nad dvema odstotkoma. Inflacija se bo v napovednem obdobju postopoma spuščala, vendar bo vztrajala nad ciljem denarne politike in bo kljub zmanjševanju razkoraka do povprečja evrskega območja tega še naprej presegala. Na trgu dela se bo ob njegovi tesnosti rast zaposlenosti upočasnila, rast plač pa bo ostala visoka in bo presegala rast produktivnosti.

    Arhiv: STA: Ministrstvo za delo v zvezi z evidentiranjem doslej prejelo 182 mnenj in pripomb

    Ljubljana, 16. decembra (STA) - Ministrstvo za delo je od uveljavitve novele o evidentiranju delovnega časa na poseben elektronski naslov do petka prejelo 182 različnih mnenj, pripomb, predlogov, predvsem pa vprašanj. Pripombe se v veliki meri nanašajo na predpise iz leta 2006, kar potrjuje, da je kršitev na tem področju veliko, so navedli na ministrstvu.

    Arhiv: DZ: Sprejet Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS)

    Državni zbor je sprejel Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS), s katerim se med drugim zvišuje stopnja DDPO v letih od 2024 do vključno 2028 z 19 na 22 %.

    Arhiv: ECB: Nespremenjene ključne obrestne mere ECB

    Svet ECB je sklenil, da pusti vse tri ključne obrestne mere ECB nespremenjene. Inflacija se je v zadnjih mesecih sicer znižala, vendar bo v bližnji prihodnosti verjetno zopet začasno porasla.

    Arhiv: Pogovor s predsednikom ZRS Aleksandrom Štefancem: eRačuni niso izbira, so že obveza

    S predsednikom Zbornice računovodskih servisov (ZRS) Aleksandrom Štefancem smo se pogovarjali o delu in dosežkih ZRS v letošnjem letu, največjih izzivih računovodske dejavnosti, o jubilejnem 25. Kongresu izvajalcev računovodskih storitev in tudi o pričakovanjih ter načrtih za naslednje leto. Vabljeni k branju.

    Arhiv: GZS: Vlada je znova preslišala zahteve gospodarstva

    Reprezentativne delodajalske organizacije (Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije) ugotavljamo, da je vlada pri interventnem zakonu v zdravstvu ponovno zamudila priložnost, da bi dokazala, da ji je mar do dialoga s predstavniki gospodarstva. Zato pozivamo poslance, naj ne podprejo za gospodarstvo najbolj spornih predlogov.

    Arhiv: AJPES: Vzporedno poročanje o plačah

    Obveščamo vas, da je glede na dogovor med Statističnim uradom RS in AJPES podaljšano prehodno obdobje

    Arhiv: STA: DZ potrdil uvedbo minimalnega davka

    Ljubljana, 13. decembra (STA) - DZ je z 69 glasovi za in sedmimi proti danes potrdil zakon o minimalnem davku, ki bo za velike domače skupine in mednarodne skupine podjetij s sedežem v Sloveniji uvedel novo obdavčitev. Davek v višini 15 odstotkov bo veljal za skupine podjetij s prihodki, ki presegajo 750 milijonov evrov, in sicer za poslovna leta od 31. decembra letos.

    Arhiv: STA: EU v luči preteklih škandalov ustanavlja organ za preprečevanje pranja denarja

    Bruselj/Strasbourg, 13. decembra (STA) - Evropski parlament in članice EU so se danes v luči preteklih finančnih škandalov v EU dogovorili o ustanovitvi agencije za preprečevanje pranja denarja, so sporočili iz Bruslja. Agencija se bo ukvarjala tudi s poskusi izogibanja finančnim sankcijam in bojem proti financiranju terorizma. Zaenkrat še ni jasno, kje bo njen sedež.

    Arhivi