Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: MSP: Interventni zakon: v ospredju krizne namestitve in dodelitve neprofitnih stanovanj

    Novi interventni zakon, ki lajša posledice vremenske ujme, prihaja na pomoč tudi prizadetim socialnovarstvenim zavodom in posameznikom s kriznimi namestitvami, krepitvijo strokovnih ekip, dodelitvijo neprofitnih stanovanj in širitvijo nabora upravičencev za pridobitev subvencije k plačilu tržne najemnine. Vlada je zakon potrdila, naslednji teden ga bo obravnaval državni zbor.

    Arhiv: Zbiramo prednaročila za koledarje ZRS za leto 2024

    Na Zbornici računovodskih servisov pripravljamo izdajo koledarja ZRS z opomniki za oddajo davčnih obračunov in ostalih poročil za leto 2024.

    Arhiv: GZS: Vabilo k anketi glede zelenega prehoda v podjetjih

    Z anketo, h kateri vas vljudno vabimo, želimo pridobiti vpogled v že izvedeno transformacijo v podjetjih oz. s projekti, ki jih izvajate, ter vaše načrte v zvezi z zelenim prehodom. S pomočjo vaših odgovorov bomo lahko bolj prepričljivo in argumentirano zastopali interese gospodarstva v odnosu do pristojnih ministrstev, institucij in organov.

    Arhiv: Webinar GZS: Kako izpolnjevati obrazce za prijavo škode po poplavah

    Na webinarju boste pridobili vse potrebne informacije glede pravilnega izpolnjevanja obrazcev za prijavo škode na strojih, opremi, zalogah in zaradi izpada prihodka, glede vlog za povračila nadomestil plač zaradi višje sile in čakanja na delo ter glede obrazcev glede prijave škode na infrastrukturi. Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport pripravlja odgovore na nekatera najpogostejša vprašanja, ki bodo v kratkem objavljeni na njihovi spletni strani. Načrtuje se tudi izvedba še enega podobnega dogodka, in sicer predvidoma v prihodnjem tednu, o čemer boste pravočasno obveščeni.

    Arhiv: MGTŠ: Dodaten rok za oddajo ocene škode v gospodarstvu po poplavah, za predplačila še vedno 1. september

    Ministrstvo je na pobudo gospodarstva omogočilo dodaten rok za prijavo škode podjetij v poplavah, in sicer do 20. septembra 2023. Ministrstvo opozarja, da morajo podjetja, ki za sanacijo potrebujejo predplačilo pomoči v višini do 10 odstotkov ocenjene škode, prijavo oddati do 1. septembra 2023. Podjetja, ki ne potrebujejo predplačila, pa lahko oddajo prijavo škode do 20. septembra 2023.

    Arhiv: MGTŠ: Od ponedeljka, 21. avgusta naprej trgovine ponovno odprte po ustaljenem delovnem času

    Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan je danes preklical Odredbo za možnost odprtja prodajaln ob nedeljah in z zakonom določenih dela prostih dnevih. Danes izdan preklic začne veljati v ponedeljek, 21. avgusta 2023. Prodajalne bodo tako lahko izjemoma odprte le še to nedeljo, 20. avgusta 2023.

    Arhiv: STA: Na zavodu za zaposlovanje pozivajo k pravočasni oddaji vlog za višjo silo in čakanje na delo

    Ljubljana, 18. avgusta (STA) - Zavod RS za zaposlovanje že prejema vloge delodajalcev za koriščenje ukrepov višje sile in čakanja na delo, ki ju je ob poplavah predvidela novela zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. Pristojni ob tem delodajalce opozarjajo, naj vloge, četudi nepopolne, oddajo pravočasno, saj jih bo mogoče dopolniti. Prvi rok se namreč izteka že 28. avgusta.

    Arhiv: FURS: Odmere, opominjanje in izvršbe ponovno stekle

    Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) ponovno izvaja postopke, ki so bili zaradi preprečevanja posledic poplav začasno prilagojeni.

    Arhiv: Eurostat: Letna stopnja inflacije v EU

    Letna inflacija v EU je julija 2023 znašala 6,1 %, (junija 6,4 %, julija 2022 9,8 %), Najnižje letne stopnje so bile v Belgiji (1,7 %), Luksemburgu (2 %) in Španiji (2,1 %), najvišje pa na Madžarskem (17,5 %), Slovaškem in Poljskem (obe 10,3 %). V Sloveniji je julijska inflacija znašala 5,7 %.

    Arhiv: FURS: Uveljavljanje vračila trošarine v primeru uničenja trošarinskih izdelkov v poplavah avgusta 2023

    Za trošarinske izdelke, ki so bili že sproščeni v porabo (zanje je bila že plačan trošarina) in so bili uničeni v poplavah je možno uveljavljati vračilo trošarine.

    Arhivi