Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Vlada RS: Vlada je sprejela novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč

    Z omenjenim predlogom novele država vsem prostovoljcem, ki pomagajo na prizadetih območjih, financira sedem dni izrednega dopusta.
    Vlada se je tudi odločila, da bo 14. avgust dela prost dan solidarnosti.

    Arhiv: Ministrstvo za pravosodje: Uveljavljanje pravic na sodiščih zaradi trenutnih razmer

    Stranke, ki zaradi trenutnih izrednih razmer svojih pravic ne morejo uveljavljati na sodišču (zamuda naroka ali roka za kakšno pravno dejanje), lahko uveljavljajo institut vrnitve v prejšnje stanje.

    Arhiv: Inšpektorat RS za delo: Pravice in obveznosti delavcev in delodajalcev v primeru naravne nesreče - posodobljeno

    Zaradi naravne nesreče, ki je prizadela Slovenijo, delovna zakonodaja daje več možnosti, kako urejati odsotnost, ko delavci bodisi niso mogli priti na delo bodisi so prišli, pa so zaradi nepredvidenih vremenskih razmer ali z njimi povezanih dogodkov oziroma okoliščin odšli predčasno, kakor tudi odsotnost v prihodnjih dneh.

    Arhiv: Arhiv RS: Navodila za ravnanje z dokumentarnim in arhivskim gradivom ob poplavah

    Naravna nesreča, ki je prizadela Republiko Slovenijo 4. avgusta 2023, je ogrozila številna človeška življenja in zahtevala ogromno škodo. Poplave (ali vdori meteorne vode) so na številnih krajih ogrozile ali poškodovale tudi dokumentarno in arhivsko gradivo. V nadaljevanju podajamo strnjen fazni načrt reševanja dokumentarnega in arhivskega gradiva ob poplavah.

    Arhiv: GZS: POMAGAJMO PODJETJEM: vzpostavljena spletna platforma, preko katere lahko podjetja ponudijo pomoč tistim podjetjem, ki so jih poplave najbolj prizadele.

    Na spletni strani GZS smo odprli poseben portal, kjer zbiramo ponudbe podjetij, ki razpolagajo s potrebnimi materialnimi dobrinami, kot so na primer gradbeni material, strojna oprema, sanitetni material, živila, oblačila, obutev in podobno. Podjetja, ki potrebujete pomoč vabimo, da stopite v stik s ponudniki. Hkrati pa spodbujamo še ostala podjetja, ki bi lahko priskočila na pomoč, da izpolnijo spletni obrazec.

    Arhiv: STA: Vlada na pomoč gospodarstvu s subvencijami in posojili (dopolnjeno)

    Ljubljana, 07. avgusta (STA) - Vlada bo v ujmah prizadetemu gospodarstvu pomagala z ukrepi prek mehanizma čakanja na delo in z likvidnostnimi posojili ali subvencijami, je po današnjem sestanku s predstavniki gospodarstva povedal gospodarski minister Matjaž Han. "Cilj je, da čim hitreje vzpostavimo gospodarstvo na prizadetih območjih," je povedal Han.

    Arhiv: Uprava RS za zaščito in reševanje: Zaživela aplikacija za pomoč Poplave 2023 (kaj se trenutno najbolj potrebuje)

    Ljubljana, 07. avgusta (STA) - Danes je zaživela posebna spletna aplikacija Poplave 2023, prek katere lahko ponudniki prizadetim na poplavnih območjih ponudijo svojo pomoč. Aplikacija omogoča civilni zaščiti, da ponujeno pomoč usmeri na pravo lokacijo ob pravem času. Dostopna je na spletni povezavi poplave2023.urszr.si, in sicer prek računalnikov in mobilnih naprav.

    Arhiv: FURS: Začasni ukrepi za pomoč zavezancem pri poslovanju s Finančno upravo

    Vlada je sprejela nekaj začasnih ukrepov v upravnih zadevah za preprečevanja posledic poplav, ki se nanašajo tudi na poslovanje s Finančno upravo. Zavezance opozarjamo tudi na nekaj dodatnih zakonskih možnosti, ki jih lahko še izkoristijo.

    Arhiv: MDDSZ: Pravice in obveznosti delavcev v primeru naravne nesreče - dopolnjeno s podrobnejšimi pojasnili

    Zaradi naravne nesreče, ki je prizadela Slovenijo, delovna zakonodaja daje več možnosti, kako urejati odsotnost, ko delavci bodisi niso mogli priti na delo bodisi so prišli, pa so zaradi nepredvidenih vremenskih razmer ali z njimi povezanih dogodkov oziroma okoliščin odšli predčasno, kakor tudi odsotnost v prihodnjih dneh.

    Arhiv: MNZ: Zamenjava dokumentov, uničenih v poplavah

    V obsežnih poplavah je prišlo tudi do poškodb, uničenja ali pogrešitev potnih listin, osebnih izkaznic, vozniških in prometnih dovoljenj ter drugih identifikacijskih dokumentov. Vloge za nove lahko vložite pri kateri koli upravni enoti, pri tem pa vam ne bo treba plačati upravne takse. Postopek zamenjave poškodovanega ali uničenega dokumenta je enak kot za pridobitev novega dokumenta.

    Arhivi