Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Energetska kriza: novinarska konferenca gospodarskih organizacij

    Državni zbor RS danes obravnava in predvidoma po nujnem postopku sprejema Predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. Predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), Trgovinske zbornice Slovenije (TZS), Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS), Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS), Združenja Manager, AmCham Slovenija ter SBC – Kluba slovenskih podjetnikov smo danes, v petek, 16. decembra sklicali skupno novinarsko konferenco.

    Arhiv: STA: Zakon glede posojil v švicarskih frankih razveljavljen

    Ljubljana, 14. decembra (STA) - Ustavno sodišče je razveljavilo zakon, namenjen ureditvi problematike posojil v švicarskih frankih, ker niso izpolnjeni v ustavi določeni pogoji za retroaktivnost zakona. Bančni sektor, ki je dal pobudo za ustavno presojo, pravi, da je odločitev pomembna za zaupanje v pravni red. Pobudniki zakona Združenje frank pa so razočarani.

    Arhiv: AJPES: Vzporedno poročanje podatkov o plačah

    Ob uvedbi novega REK-O obrazca Finančne uprave RS s 1. januarjem 2023 bo vzpostavljeno prehodno obdobje, v katerem bo potekalo vzporedno poročanje podatkov o plačah v zasebnem sektorju, tako na novem REK-O obrazcu kot na obrazcu ZAP/M.

    Arhiv: FURS: Zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19 na področju zdravstva – ZNUNB

    FURS obvešča, da je bil v Uradnem listu št. 141/22 dne 7. 11. 2022 objavljen Zakon o razglasitvi Zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19 na področju zdravstva – ZNUNBZ, ki določa, da se pod enakimi pogoji kot veljajo za uvoz blaga, kadar gre za blago, ki je uvoženo v korist žrtev elementarnih nesreč na podlagi sklepa Evropske Komisije, oprosti tudi pridobitev tega blaga znotraj EU oziroma dobav tega blaga na ozemlju Slovenije s pravico do odbitka DDV, plačanega v predhodni fazi. Oprostitev se nanaša tudi na opravljanje storitev, povezanih s takim blagom, vključno s storitvami dajanja v najem.

    Arhiv: Evropska komisija: Kaj prinaša predlagana digitalizacija sistema DDV v EU

    Predlagana digtalizacija sistema DDV v EU prinaša elektronsko potrjevanje čezmejnih transakcij, posodobljena pravila za potniški promet in platforme za kratkoročne nastanitve ter poenoteno registracijo za namene DDV.

    Arhiv: MF: Agenciji S&P in DBRS Morningstar potrdili bonitetno oceno Slovenije

    Agenciji S&P in DBRS Morningstar sta včeraj potrdili bonitetni oceni Slovenije. S&P je potrdil oceno AA- s stabilnimi obeti, DBRS Morningstar pa oceno A (high) s prav tako stabilnimi obeti. Glede na to, da so agencije v zadnjih mesecih poslabšale obete za nekatere evropske države, je potrditev obetov in ocen Slovenije dokaz, da smo trdna in zaupanja vredna država.

    Arhiv: Vesna Nahtigal z novim leto prevzema funkcijo generalne direktorice GZS

    Vesna Nahtigal je s 1. januarjem 2023 imenovana za novo generalno direktorico GZS s štiriletnim mandatom.

    Arhiv: SI-CERT: Spet o phishingu

    Phishing je zelo enostavna, a hkrati izredno učinkovita prevara, s katero spletni goljuf pridobi osebna uporabniška imena in gesla za dostop do storitev kot so elektronska pošta, Facebook ali PayPal.

    Arhiv: SI-CERT: Ali lahko zaupam spletni trgovini?

    Pred VSAKIM spletnim si nakupom vzemite dve minutki in preverite spletno trgovino, saj v poplavi najrazličnejših ponudnikov, lahko naletite na lažno spletno trgovino ali trgovino s ponaredki. Žal ni enega samega znaka, ki bi z gotovostjo kazal na spletno prevaro, ampak moramo preveriti in kombinirati več sumljivih znakov.

    Arhiv: STA: Elektronsko poslovanje v postopkih zaradi insolventnosti tudi za fizične osebe

    Ljubljana, 06. decembra (STA) - Medtem ko je elektronsko poslovanje v postopkih zaradi insolventnosti že nekaj let omogočeno različnim profesionalnim uporabnikom informacijskega sistema e-sodstvo in pravnim osebam, je odslej tovrstno poslovanje na voljo tudi fizičnim osebam, udeleženim v teh postopkih, so danes sporočili iz Vrhovnega sodišča RS.

    Arhivi