Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: SI-CERT: Postanite ambasadorji kibervarnosti!

    Evropski mesec kibervarnosti, ki ga organizira Agencija EU za kibernetsko varnost ENISA v sodelovanju z državami članicami, letos praznuje deseto obletnico. V središču kampanje so nasveti in gradiva za delovno aktivno populacijo, ki je tarča phishing napadov in izsiljevalskih virusov. Ob obletnici so tudi prvič podeljene nagrade za najboljša gradiva, ki so nastala tekom let. Slovenijo v kampanji zastopa program ozaveščanja Varni na internetu, ki je prejel nagrado za najboljši video

    Arhiv: Računovodski servisi so katalizator dogajanja v mikro, malih in srednjih podjetjih

    V Laškem je 6. in 7. oktobra potekal 24. Kongres izvajalcev računovodskih storitev. Gre za največji in najpomembnejši izobraževalni in družabni dogodek računovodske stroke v Sloveniji.

    Arhiv: ECOFIN: Nov seznam z EU nekooperativnih jurisdikcij za davčne namene

    Države EU so dodale Angvilo, Bahame ter Turks in Caicos na seznam z EU nekooperativnih jurisdikcij za davčne namene.

    Arhiv: Fiskalni svet: Mesečna informacija, oktober 2022

    Primanjkljaj državnega proračun je po začasnih podatkih v prvih devetih mesecih 2022 znašal 324 mio EUR, brez neposrednega učinka ukrepov za blažitev posledic epidemije in draginje pa bi imel državni proračun presežek v višini 377 mio EUR. Primerjava dosedanje realizacije in nedavno sprejetega rebalansa državnega proračuna za leto 2022 nakazuje, da naj bi bilo v zadnjih treh mesecih letošnjega leta realiziranega kar -1.716 mio EUR primanjkljaja, od tega 1.063 mio EUR nepovezanega z ukrepi za blažitev posledic epidemije in draginje.

    Arhiv: SPS: Slovenski podjetniški sklad razpisuje nove krizno likvidnostne kredite

    Slovenski podjetniški sklad (v nadaljevanju SPS) je skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ( v nadaljevanju MGRT)pripravil nov paket neposrednih krizno likvidnostnih kreditov v skupni višini 32 mio EUR, kjer bodo mikro, mala in srednje velika podjetja lahko pridobila hitro in ugodno financiranje v višini do 100.000 EUR/podjetje.

    Arhiv: MGRT: Povečujemo varnost potrošnikov in odpravljamo administrativna bremena za podjetja

    Državni zbor je potrdil Zakon o varstvu potrošnikov, ki v slovenski pravni red prenaša rešitve treh evropskih direktiv. Te bodo poenotile pravila med pravnimi redi držav članic EU glede pravic in obveznosti potrošnikov v zvezi z nepoštenimi poslovnimi praksami, prodajno pogodbo, pogodbo o dobavi digitalne vsebine ali digitalne storitve ter nekaterih pravil v zvezi s kazenskimi sankcijami.

    Arhiv: Vlada RS: Vlada potrdila predloge davčnih sprememb

    Vlada je na dopisni seji dne 26. 9. 2022 potrdila predloge novel petih davčnih zakonov: Zakona o dohodnini, Zakona o trošarinah, Zakona o davčnem postopku, Zakona o finančni upravi in Zakona o davčnem potrjevanju računov. Vlada se je opredelila tudi do amandmajev na predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna.

    Arhiv: FURS: Ponudniki turističnih bonov in Bonov 21 pozor! Portal za unovčevanje bonov na eDavkih bo odprt zgolj še nekaj dni

    FURS ponovno opozarja, da bo portal za unovčevanje turističnih bonov (TB) in Bonov 21, ki jih za opravljeno storitev niste uspeli unovčiti, odprt do vključno 30. 9. 2022.

    Arhiv: STA: Vlada potrdila predloge davčnih sprememb

    Ljubljana, 26. septembra (STA) - Vlada je na dopisni seji potrdila zakonodajni sveženj davčnih sprememb, s katerimi v delu posega v spremembe, sprejete marca letos v prejšnjem mandatu DZ, prinaša pa tudi nekatere nove rešitve. Večje spremembe davčne zakonodaje medtem na ministrstvu za finance napovedujejo za prihodnje leto, veljati pa naj bi začele v 2024.

    Arhiv: FURS: Finančna uprava v nadzore nad vračanjem sredstev, prejetih na podlagi interventne zakonodaje

    Vse prejemnike pomoči po interventni zakonodaji (tako imenovani protikorona ali PKP ukrepi) pozivamo, da v primeru neizpolnjevanja pogojev za prejem upravičenj, do 10. oktobra 2022 oddajo Izjave o vračilu upravičenj prek sistema eDavki, s čimer se lahko izognejo nadzoru in globam.

    Arhivi