Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: VŠR: Prvo srečanje strokovnjakov za obračun plač

    Visoka šola za računovodstvo 11. januarja 2023 organizira prvo srečanje strokovnjakov za obračun plač, kjer se bodo obravnavale pomembne novosti in dileme s področja obračuna plač.

    Arhiv: STA: Uveljavljene nove spremembe pri dohodnini

    Ljubljana, 01. januarja (STA) - Danes se začenja uporabljati novela zakona o dohodnini, ki ustavlja postopno zviševanje splošne olajšave ter odpravlja nekatere razbremenitve, potrjene v času prejšnjega sklica parlamenta. Zvišuje se obdavčitev najvišjih plač in najemnin, novost je olajšava za mlade. Spremembe so tudi pri obdavčitvi samostojnih podjetnikov in kmetov.

    Arhiv: STA: Zaživeli novi ukrepi za pomoč v energetski krizi

    Ljubljana, 01. januarja (STA) - Z novim letom so se začeli uporabljati novi ukrepi, namenjeni pomoči v energetski krizi. Na voljo so med drugim subvencije podjetjem za stroške energentov in gospodinjstvom za lesne pelete za ogrevanje, regulirane so cene elektrike za mikro, mala in srednja podjetja, kot tudi cene elektrike in plina za javne zavode in občine.

    Arhiv: SURS: Inflacija na letni ravni 10,3-odstotna, na mesečni 0,2-odstotna

    Leto 2022 zaključujemo z 10,3-odstotno inflacijo.

    Arhiv: Vlada določila cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja

    Vlada je na današnji dopisni seji sprejela Uredbo o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja, ki so končni odjemalci, kot jih določa Zakon o oskrbi z električno energijo in začasno določila najvišje drobnoprodajne cene zanje.

    Arhiv: Poziv za presojo ustavnosti novele Zakona o dohodnini

    Včeraj so GZS in še dvanajst drugih gospodarskimi in kmetijskih organizacij naslovile na poslanske skupine Državnega zbora (DZ) poziv za vložitev ustavne presoje na novelo Zakon o dohodnini. Novela zakona, ki jo je DZ sprejel 9. decembra, med drugim prinaša nižjo splošno davčno olajšavo, ukinja usklajevanje olajšav z inflacijo (kar zaradi visoke inflacije pomeni dejansko nižje neto plače), zvišuje obdavčitev samostojnih podjetnikov (posebej normiranih zavezancev) in visoko izobraženih kadrov, otežuje notranje lastništvo podjetij ter bistveno poslabšuje socialni položaj kmetov na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje.

    Arhiv: STA: Odmerni odstotki za izračun pokojninske osnove bodo leta 2023 izenačeni za oba spola

    Ljubljana, 28. decembra (STA) - Pri upokojitvenih pogojih bo leta 2023 edina sprememba ta, da se bodo odmerni odstotki za izračun pokojninske osnove izenačili za oba spola. Tako bo tudi za moške od 1. januarja 2023 veljalo, da odmerni odstotek za 40 let pokojninske dobe znaša 63,5 odstotka, za 15 let 29,5 odstotka, za vsako leto pa 1,36 odstotka oziroma za pol leta 0,68 odstotka.

    Arhiv: FURS: Obvestilo o izpolnjevanju/preklicu izpolnjevanja pogojev za določitev mesečnega davčnega obdobja

    FURS obvešča, da bo oddaja novega Obrazca DDV-DavObdobje (Obvestilo o izpolnjevanju/preklicu izpolnjevanja pogojev za določitev mesečnega davčnega obdobja) prek sistema eDavki omogočena od 3. 1. 2023.

    Arhivi