Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: Strateški svet za kolektivno dogovarjanje z ministrom o ključnih spremembah na delovnopravnem področju

    Na včerajšnji seji Strateškega sveta GZS za kolektivno dogovarjanje je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec predstavil načrte ministrstva na delovno pravnem področju.

    Arhiv: Predsednik vlade pričakuje subvencionirano ceno elektrike za podjetja v višini okoli 200 evrov/MWh

    Na včerajšnjem srečanju na GZS so si predsednik vlade in predstavniki gospodarskih organizacij – GZS, OZS, TZS, ZDS, ZDOPS, Združenje Manager, AmCham Slovenija, SBC – Klub slovenskih podjetnikov izmenjali informacije in stališča glede reševanja problematike visokih cen električne energije. Povod za srečanje je bil petkov poziv gospodarskih organizacij po novinarski konferenci za urgentni sestanek, saj, kot je dejal predsednik GZS Tibor Šimonka, so se slovenska podjetja znašla v težkem položaju, predvsem glede na to, da so posamezne države EU sprejemale različne rešitve, uvajale kapico ipd., s čimer so posledično naša podjetja zgubljala na konkurenčnosti.

    Arhiv: FURS: Novela Zakona o dohodnini

    Dne 28. novembra 2022 je bil sprejet Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (ZDoh-2AA), ki je bil objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije številka 158/2022. Zakon začne veljati 20. decembra 2022, razen 17. člena tega zakona, ki začne veljati 1. januarja 2023.

    Arhiv: VŠR: Prvo srečanje strokovnjakov za obračun plač

    Visoka šola za računovodstvo 11. januarja 2023 organizira prvo srečanje strokovnjakov za obračun plač, kjer se bodo obravnavale pomembne novosti in dileme s področja obračuna plač.

    Arhiv: Odziv GZS na navedbe MzI v sporočilu za javnost z dne 16. 12. 2022

    Na GZS smo se dolžni odzvati na navedbe Ministrstva za infrastrukturo (sporočilo) in jih podrobneje pojasniti, saj cenimo dosedanje sodelovanje s predstavniki ministrstva pri iskanju rešitev za energetsko draginjo. Po informacijah, ki jih imamo s strani podjetij, ne drži, da ta ne bi pristopila k sklepanju pogodb za dobavo električne energije po pozivu vlade, ki ga je preko Ukoma objavila 15. novembra.

    Arhiv: STA: DZ sprejel zakon o pomoči gospodarstvu v energetski krizi

    Ljubljana, 16. decembra (STA) - DZ je s 45 glasovi za in petimi proti sprejel zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, katerega glavna rešitev je subvencioniranje cene energentov za velike poslovne odjemalce. V gospodarstvu so zaradi vztrajanja visokih tržnih cen nezadovoljni, v opoziciji kritični. Vladna stran že za začetek 2023 napoveduje dopolnitve.

    Arhiv: Ključne obrestne mere ECB

    ECB je sklenila, da vse tri ključne obrestne mere zviša za 0,5 %. Obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja se zviša na 2,5 %, za odprto ponudbo mejnega posojila na 2,75 % in za odprto ponudbo mejnega depozita na 2 %. ECB pričakuje, da jih bo še precej zviševala, ker je inflacija daleč previsoka in bo po projekcijah predolgo ostala nad ciljno ravnijo.

    Arhiv: ZZZS: Uvedba obveznega elektronskega vlaganja zahtevkov za refundacije s 1. 1. 2023, novosti na portalu SPOT in druge informacije s področja obračuna nadomestil plač

    Ponovno vas obveščamo, da se z novim letom uveljavi novela Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, na podlagi katere morajo biti vsi zahtevki za refundacijo nadomestil plač, ki jih vlagajo poslovni subjekti, od 1. 1. 2023 naprej, vloženi elektronsko. Papirnih zahtevkov delodajalcev, ki so vpisani v PRS, na ZZZS v letu 2023 ne bodo več sprejemali.

    Arhiv: Pogovor s predsednikom ZRS Aleksandrom Štefancem: Največji izzivi so pri zaposlovanju in pomanjkanju kadra

    S predsednikom ZRS g. Aleksandrom Štefancem smo se pogovarjali o kvaliteti računovodske informacije, o jubilejnem 25. Kongresu IRS v prihodnjem letu ter o pomembnosti promocije računovodskega poklica za mlade. Preberite tudi, kaj imata skupnega mariborski raper Emkej in ZRS. V intervjuju smo se dotaknili še Mitov in resnic o ZRS in izvedeli, kako lahko računovodski servisi še bolj okrepite svoje korenine, da boste v prihodnje še uspešnejši pri premagovanju novih izzivov. Vabljeni k branju.

    Arhiv: STA: DZ sprejel zakon o varstvu osebnih podatkov

    Ljubljana, 15. decembra (STA) - DZ je danes s 50 glasovi za in osmimi proti sprejel zakon o varstvu osebnih podatkov, s katerim vlada prenaša evropsko splošno uredbo o varstvu podatkov v slovensko zakonodajo, pri tem pa ureja tudi nacionalne posebnosti varstva osebnih podatkov.

    Arhivi