Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    MGTŠ: Izšla je monografija o podjetništvu v času globalnih sprememb

    Izšla je znanstvena monografija z naslovom Podjetništvo za trajnostno prihodnost: GEM Slovenija 2023, ki jo je pripravil raziskovalni tim Inštituta za podjetništvo in management malih podjetij na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. v okviru mednarodnega raziskovalnega projekta Globalni podjetniški monitor (Global Entrepreneurship Monitor - GEM).

    Vprašanje članice ZRS za zaključno delo

    V sklopu izvedbe zaključnega dela na SIR, članica ZRS proučuje aktualna vprašanja, ki se pojavljajo pri statusnem preoblikovanju samostojnega podjetnika v družbo z omejeno odgovornostjo. Vljudno vabljeni k sodelovanju.

    Indeksi cen storitev pri proizvajalcih za SKD dejavnost M69.200

    Statistični urad Republike Slovenije je objavil podatke o indeksih cen storitev pri proizvajalcih za 1. četrtletje 2024.

    FURS: Davčna osnova za obračun DDV pri pridobitvi prevoznega sredstva iz druge države članice

    FURS v kontrolnih postopkih nad predloženimi obračuni DDV zaznava, da davčni zavezanci pri pridobitvah prevoznih sredstev iz drugih držav članic v davčno osnovo za DDV ne vključujejo DMV. V davčno osnovo pri pridobitvi prevoznega sredstva iz druge države članice se vključijo vse pripadajoče dajatve, tudi DMV.

    Ugotavljanje zadovoljstva s storitvami Finančne uprave

    Finančna uprava v skladu z Uredbo o upravnem poslovanju vsaki dve leti s pomočjo anketnega vprašalnika ugotavlja zadovoljstvo strank glede poslovanja. Vljudno vas vabijo, da izpolnite vprašalnik, s katerim želijo ugotoviti vaše zadovoljstvo s storitvami organa. Vaše odgovore bodo preučili in v okviru možnosti sprejeli ukrepe, da bi odpravili pomanjkljivosti in izboljšali naše poslovanje.

    SI-CERT: Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2023

    Na SI-CERT so izdali Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2023. Tokrat je poročilo razširjeno s podatki slovenske policije in Informacijskega pooblaščenca, da ponudi čim celovitejši pregled nad dogajanjem v slovenskem kibernetskem prostoru. Preteklo leto so zaznamovali smishing napadi.

    UJP: Negotovinsko plačevanje obveznih dajatev

    Uprava Republike Slovenije za javna plačila (UJP) omogoča na negotovinskih plačilnih mestih UJPlačam negotovinsko plačevanje vseh obveznih dajatev (navedenih v seznamu podračunov JFP-A) pravnih in fizičnih oseb do države in občin: davek na dodano vrednost, prihodki od premoženja, dohodnina, prispevki za socialno varnost, nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, letna dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu, takse, globe in podobno, ki se plačujejo na račune javnofinančnih prihodkov.

    FURS: Spremembe na področju statistike plač

    V skladu z načrtom prenove statističnih raziskovanj o plačah bodo na Statističnem uradu postopoma izvedli prehod na nov podatkovni vir. Statistični urad bo po novem kot osnovni (pri nekaterih raziskovanjih pa kot dodatni) vir za statistiko plač uporabljal podatke iz razširjenega poročanja za obračun davčnega odtegljaja (obrazec REK-O), ki jih mesečno zbira Finančna uprava.

    Primeri zavajanja v postopkih zaščite industrijske lastnine - pazljivost pri plačevanju taks

    Obveščamo vas, da smo bili na GZS v zadnjem obdobju seznanjeni, da prijavitelji in imetniki pravic industrijske lastnine (npr. blagovne znamke) pogosto prejmejo zahteve za plačilo za različnih storitev od subjektov ali podjetij v zvezi s pravicami industrijske lastnine (npr. vpis v register blagovnih znamk, objava blagovne znamke v publikaciji), katerih glavni namen je zavajanje.

    AJPES: Poslovanje gospodarskih družb v letu 2023

    Na AJPES objavili podatke o poslovanju gospodarskih družb v letu 2023.

    Arhivi