Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Odgovor MDDSZ glede določila plače v bruto znesku

    Ko se izpostavlja plača, je vedno mišljena bruto plača, torej znesek, od katerega še niso odšteti delavčevi davki in prispevki.

    Obremenjenost plač v Sloveniji raste hitreje kot v OECD

    Po obremenjenosti povprečne plače v Sloveniji z dohodnino in socialnimi prispevki se je Slovenija po poročilu OECD Taxing Wages 2024 v letu 2023 nahajala na 7. mestu med 38. državami OECD. Zaradi višje obremenjenosti plač je posledično tudi neto plača v Sloveniji za dobrih 200 evrov nižja kot v državah OECD. Od povprečne plače ostane posamezniku v Sloveniji le dobra polovica (56,7 %) celotnega stroška dela v obliki prejemka na svoj račun, medtem ko je ta delež na nivoju povprečja OECD bistveno višji (65,2 %). »Z drugimi besedami, če bi bila obremenitev plač v Sloveniji na ravni povprečja OECD, bi posameznik v 2023 v povprečju prejel 235 EUR več neto plače kot jo je sicer,« je pojasnil glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc.

    Anketa MGTŠ: Vaša pomoč pri oblikovanju ukrepov države

    Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport pripravlja ukrepe za spodbujanje zelenega prehoda v podjetjih, še posebej prehoda h krožnemu gospodarstvu.

    Lažna elektronska pošta s podpisom ZZZS z naslova "potrditev.prijave@zzzs.si"

    Stranke obveščamo, da ZZZS ni avtor in pošiljatelj elektronske pošte z lažnega naslova "potrditev.prijave@zzzs.si" z naslovom zadeve "Potrdilo o prejeti registraciji", s katerim naj bi ZZZS naslovnikom pošiljal potrdilo o enotni prijavi v obvezno zdravstveno zavarovanje.

    Najpogostejša vprašanja in odgovori glede pridobitve računalniške opreme

    V zadnjih tednih smo na Ministrstvo za digitalno preobrazbo prejeli kar nekaj prošenj za dodelitev računalniške opreme.

    GZS-ZIT: Poročilo digitalnega desetletja za leto 2024: Stanje v Sloveniji je zaskrbljujoče

    V GZS – Združenju za informatiko in telekomunikacije smo analizirali letošnje Poročilo digitalnega desetletja za leto 2024, ki ga je objavila Evropska komisija. Splošna ugotovitev je, da je stanje za Slovenijo alarmantno. Slovenija v zadnjih dveh letih nazaduje na področju digitalizacije in je padla pod povprečje EU – po naši oceni smo na 17. mestu! Še leta 2022 smo bili na 11. mestu, torej nad povprečjem EU ter s pozitivnim trendom. Glede na to, da na področju digitalizacije EU zaostaja za ZDA, je slovenski zaostanek za povprečjem EU toliko bolj zaskrbljujoč,« opozarja mag. Nenad Šutanovac, direktor GZS – Združenja za informatiko in telekomunikacije.

    FURS: E-račun za plačilo obveznih dajatev po novem tudi za bizBox in mBills

    Finančna uprava širi nabor poti, preko katerih lahko prejmete e-račun za plačilo obveznih dajatev. Plačilo obveznih dajatev z e-računom uporablja že več kot 7.300 davčnih zavezancev, ki prejemajo e-račun za plačilo obveznih dajatev v svojo spletno banko.

    Arhivi