Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: FURS: Pomoč, prejeta na podlagi interventnih ukrepov in njihova obravnava v davčnem obračunu za leto 2021

    Skladno z računovodskimi standardi vse pomoči, prejete na podlagi interventnih ukrepov, predstavljajo prihodke davčnega zavezanca, kar pomeni, da jih je potrebno vključiti v davčni obračun davka od dohodkov pravnih oseb (DDPO) in davčni obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DohDej) pod zaporedno št. 1 (Prihodki, ugotovljeni po pravilih o računovodenju).

    Arhiv: SPS: Slovenski podjetniški sklad ponovno objavlja Vavčer za digitalni marketing

    Namen vavčerja ostaja enak, podjetja želimo spodbuditi k uvajanju digitalnega marketinga za povečanje konkurenčnosti, dodane vrednosti in prihodkov. V praksi pa to pomeni, da gre za sofinanciranje do 60 % upravičenih stroškov za izdelavo novih spletnih strani, novih mobilnih aplikacij, lastnih spletnih trgovin ali lastnih rezervacijskih platform. Višina nepovratnih sredstev v okviru tega javnega poziva znaša od 500 EUR do 2.500 EUR za posamezno aktivnost oz. do največ 7.500 EUR na prijavitelja.

    Arhiv: FURS: Možnost testiranja REK-O obrazca

    V pomoč zavezancem pri prilagoditvi informacijskih sistemov smo na testnem portalu eDavki objavili REK-O obrazec za izplačilo plače (vrsta dohodka 1001) z vgrajenimi predvidenimi kontrolami in s tem omogočili testiranje te vrste dohodka.

    Arhiv: STA: DS zavrnil veto na noveli zakonov, ki skrajšujeta kritje bolniške odsotnosti s strani delodajalca

    Ljubljana, 02. februarja (STA) - DS je danes z 22 glasovi proti zavrnil veto na noveli zakonov o delovnih razmerjih ter o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Veto je predlagala komisija DS za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, ki je med drugim izpostavila dodatno obremenitev zdravstvene blagajne.

    Arhiv: FURS: Označevanje kopij papirnatih računov, ki jih po novem ob izdaji ni več treba izročiti končnemu potrošniku

    Nov deseti odstavek 81. člena Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) določa, da davčnemu zavezancu za opravljeno dobavo blaga ali storitev ni več treba izročiti računa v papirni obliki končnemu potrošniku, razen če končni potrošnik to zahteva. V skladu s petim odstavkom 6. člena Zakona o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) mora zavezanec, v primeru ko kupec od njega zahteva izdajo kopije računa, izdati kopijo, ki je enaka originalu, z oznako »KOPIJA« in zaporedno številko kopije računa.

    Arhiv: ZBS: Zaznani novi poskusi spletnih prevar

    Banke in hranilnice, članice Združenja bank Slovenije, v zadnjem času opažajo porast poskusov spletnih prevar, predvsem t.i. phishinga (spletno ribarjenje). Goljufi prek elektronske pošte ali SMS-sporočil pošiljajo lažna sporočila s ciljem pridobiti občutljive podatke. Pri tem se usmerjajo na tarče z veliko uporabniki – npr. družbena omrežja, priljubljene spletne portale in trgovine, e-poštne storitve in storitve v oblaku, dostavne službe ter banke in hranilnice.

    Arhiv: FURS: Podaljšanje ukrepa pomoči za nakup hitrih antigenskih testov

    Z vladnim sklepom se podaljšuje izvajanje ukrepa do 28. 2. 2022. Zaradi tega bodo morali upravičenci na Finančno upravo preko sistema eDavki predložiti dve ločeni izjavi.

    Arhiv: STA: Za potrditev koronavirusne okužbe od torka dovolj pozitiven hitri antigenski test

    Ljubljana, 31. januarja (STA) - S torkom se v Sloveniji obetajo spremembe protokola testiranja na okužbo z novim koronavirusom, je napovedal minister za zdravje Janez Poklukar. Med drugim bo za potrditev okužbe dovolj pozitiven hitri antigenski test, na brezplačno PCR-testiranje pa bo mogoče le še z napotilom zdravnika.

    Arhiv: SPS: Semenski kapital – so-investiranje z zasebnimi investitorji

    Slovenski podjetniški sklad razpisuje 4,3 mio EUR semenskega kapitala za zagonska mikro in mala podjetja s potencialom globalne rasti v obliki so-investiranja z neodvisnimi zasebnimi investitorji.

    Arhivi