Zbornica računovodskih servisov

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.


    Arhiv: FURS: Davčni zavezanci so v letu 2021 Finančni upravi plačali 18 % več dajatev kot v letu 2020

    Po prvih znanih podatkih je Finančna uprava (FURS) v letu 2021 pobrala 19,212 milijarde evrov prihodkov, kar je za 2,930 milijarde evrov oziroma za 18,0 % več kot v letu 2020 in za 1,639 milijarde evrov oziroma za 9,3 % več kot v letu 2019. Če bi prihodkom v letu 2020 prišteli še prispevke za socialno varnosti, ki so bili na podlagi interventnih ukrepov plačani mimo FURS neposredno blagajnam javnega financiranja iz državnega proračuna, bi bili prihodki leta 2021 v primerjavi z letom 2020 višji za 2,323 milijarde evrov oz. 13,8 %. Dokončni podatki bodo znani po zaključnem računu v začetku februarja 2022.

    Arhiv: MDSSZ: Dvig minimalne plače in najnižje urne postavke za študentsko delo v 2022

    12. 1. 2022 je bila v Uradnem listu Republike Slovenije objavljena nova višina minimalne plače, ki od 1. januarja 2022 zanaša 1074,43 evra bruto. V kratkem bo v Uradnem listu Republike Slovenije objavljena tudi Odredba o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del, ki je vezana na višino minimalne plače. Najnižja bruto urna postavka za opravljeno uro začasnih in občasnih del dijakov in študentov bo tako po dnevu objave v Uradnem listu Republike Slovenije znašala 6,17 evra.

    Arhiv: FURS: Poziv k predložitvi obračuna za pavšalno nadomestilo za leto 2021

    Davčni zavezanci, ki so imeli v letu 2021 pravico do uveljavljanja pavšalnega nadomestila, morajo najkasneje do 31. januarja 2022 sestaviti obračun pavšalnega nadomestila in ga davčnemu organu predložiti, v elektronski obliki prek sistema eDavki.

    Arhiv: Delodajalske organizacije ponovno podprle predlog zakona o dohodnini

    GZS, TZS, OZS, ZDS in ZDOPS so na DZ RS naslovile podporo predlogu zakona o dohodnini, ki naj bi bil obravnavan v DZ še v januarju.

    Arhiv: FURS: Na portalu eDavki je zagotovljen vpogled v podatke za odmero dohodnine za leto 2021 iz REK obrazcev

    Na portalu eDavki je zaradi ugotovljene napake pri podatkih vira 1102 zagotovljena nova popravljena verzija podatkov za vpogled v podatke za odmero dohodnine za leto 2021 iz REK obrazcev. Glede na prvotne podatke je spremenjen tudi datum zajema vključenih REK obrazcev.

    Arhiv: GZS - EU Business Talks: Nizozemska / Netherlands

    Tokratna gostja bo Andrea Meddel, lastnica podjetja DURF Financial Planners iz mesta Amersfoort na Nizozemskem. Podjetje svetuje delodajalcem o finančnem (upokojenskem) načrtu svojih zaposlenih. Istočasno, za podjetnike in posameznike izvaja storitve finančnega coachinga in odgovarja na izzive kompleksnih finančnih vprašanj. Klepet »EU BUSINESS TALKS«, se bo odvijal v torek, 18. januarja 2022 ob 14. uri po slovenskem času.

    Arhiv: FURS: Samozaposleni, družbeniki in kmetje: vlogo za povračilo izgubljenega dohodka zaradi karantene za lani oddajte do 15. 1. 2022

    Za povračilo delno izgubljenega dohodka zaradi karantene ali obveznosti varstva otrok za obdobje od 1. julija do 31. decembra 2021 mora upravičenec preko eDavkov predložiti vlogo (NF-Karantena) najpozneje do 15. januarja 2022, za obdobje od 1. januarja do 28. februarja pa v 15 dneh od pridobitve dokazila o nastopu karantene ali višje sile zaradi obveznosti varstva otroka zaradi druge zunanje objektivne okoliščine nezmožnosti obiskovanja vrtca ali šole, vendar najpozneje do 15. julija 2022. Vloge ni mogoče vložiti v papirnati obliki.

    Arhiv: GZS praznuje 171. let

    Naša zgodovina se je začela 12. januarja 1851, ko je v Ljubljani pričela delovati prva čez-sektorska gospodarska zbornica na Slovenskem, ustanovljena po odloku Franca Jožefa v okviru Avstrijskega cesarstva.

    Arhiv: GZS: III. raziskava na temo družbene odgovornosti v poslovni javnosti - vabljeni k izpolnjevanju vprašalnika

    Gospodarska zbornica Slovenije kot partner projekta že tretje leto sodeluje pri uvajanju certifikata Družbeno odgovoren delodajalec, kjer vsako leto pripravimo kratek anketni vprašalnik v povezavi z družbeno odgovornostjo podjetij/organizacij, ki vam ga pošiljamo v ponovno izpolnjevanje.

    Arhiv: Napotovanje delavcev - video vodič za delodajalce

    GZS je kot pridruženi partner sodelovala v projektu POW BRIDGE – Bridging the gap between legislation and practice in the posting of workers. Rezultat projekta je praktični vodnik za delodajalce, ki v okviru prostega pretoka opravljanja storitev v EU napotujejo svoje delavce na delo v druge države članice EU.

    Arhivi